Den siste samurai

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Den siste samurai
orig. The Last Samurai
Thelastsamurai-logo.svg
Generell informasjon
Sjangeraction/drama
Utgivelsesår2003
Lengde154 min.
Språkengelsk
Bak kamera
RegissørEdward Zwick
ProdusentTom Cruise
Tom Engleman
Marshall Herskovitz
Scott Kroopf
Paula Wagner
Edward Zwick
ManusforfatterJohn Logan
Edward Zwick
Marshall Herskovitz
MusikkHans Zimmer
SjeffotografJohn Toll
KlippVictor Du Bois
Steven Rosenblum
Foran kamera
MedvirkendeTom Cruise
Timothy Spall
Ken Watanabe
Shin Koyamada
Billy Connolly
Tony Goldwyn
Hiroyuki Sanada
Koyuki
Annen informasjon
Budsjett$100 millioner
Prod.selskapWarner Bros.
Eksterne lenker
Offisielt nettsted

Den siste samurai er en amerikansk episk film fra 2003. Den er skrevet av John Logan, Edward Zwick og Marshall Herskovitz basert på en fortelling av Logan. Filmen ble regissert av Zwick og lansert i USA den 5. desember 2003. Filmen forteller historien om den amerikanske soldaten Nathan Algren (spilt av Tom Cruise) og hans personlige og emosjonelle konflikter som førte ham i kontakt med samuraier under Meijirestaurasjonen i keiserriket Japan mellom 1876 og 1877.

Filmens handling er løst basert på Satsuma-opprøret ledet av Saigō Takamori i 1877 og også på fortellingen til Jules Brunet, en fransk kaptein i hæren som kjempet sammen med Enomoto Takeaki i Boshinkrigen. De historiske rollene til Storbritannia, Tyskland og Frankrike i den japanske vestliggjøringen er tillagt USA i filmen, og figurene i filmen og den reelle historien er forenklet. Mens den ikke er en nøyaktig kilde for historisk informasjon, illustrerer filmen noen betydelige hendelser i Japans historie.

Den siste samurai ble godt mottatt ved lanseringen og fikk en inntjening verden over på $456 millioner.[1] Det ble nominert for flere priser, inkludert fire Oscarnominasjoner.

Handlingsreferat[rediger | rediger kilde]

I 1876 blir den tidligere amerikanske hærkaptein Nathan Algren, en bitter alkoholiker traumatisert av grusomhetene han begikk under Indianerkrigene, oppsøkt av sin tidligere kommandant - oberst Bagley - for å trene opp de nylig opprettede Den keiserlige japanske hær. Men en japansk forretningsmann Omuram har til hensikt å bruke disse soldatene til å undertrykke et samurai-ledet opprør mot Japans nye keiser. Til tross for sitt hat mot Bagley for sin rolle i indianer-krigene, tar en fattig Algren jobben for å tjene penger. Han blir ledsaget til Japan av sin gamle venn, sersjant Zebulon Gant. Ved ankomst møter Algren også Simon Graham, en britisk oversetter som har mer kunnskap om samuraiene.

Men Algren oppdager snart at de keiserlige soldatene egentlig består av vernepliktige bønder, som ikke har kunnskap om skytevåpen eller kamp. Tidlig i treningen får Algren beskjed om at samuraiene angriper en av Omuras jernbaner. Omura sender soldatene dit, til tross for Algrens protester om at de ikke er klare enda. Kampen ender i katastrofe. De udisiplinerte vernepliktige blir slått, og Gant blir drept. Algren kjemper til det siste, før han blir omringet. Han tror han kommer til å bli drept, men blir tatt til fange når samurai-leder Katsumoto bestemmer seg for å skåne ham. Algren blir ført til Katsumotos landsby, for å bo blant familien hans.

I begynnelsen blir han dårlig behandlet, men får til slutt samuraiens respekt og blir faktisk venn med Katsumoto. Algren overvinner alkoholismen og skyldfølelsen, og lærer mer om det japanske språket og kulturen. Han utvikler sympati for samuraiene, som er opprørt over at tempoet i moderne teknologi har erodert tradisjonene i samfunnet deres. Algren og Taka, Katsumotos søster og enken etter en samurai tidligere drept av Algren, utvikler en uuttalt hengivenhet for hverandre. En natt infiltrerer en gruppe ninjaer landsbyen, og forsøker å myrde Katsumoto. Algren redder Katsumotos liv, og hjelper deretter med å forsvare landsbyen. Han konkluderer med at Omura leide inn ninjaene for å drepe dem.

Katsumoto ber om et møte med keiser Meiji, og får innvilget trygg passasje til Tokyo. Han tar med seg Algren, og har til hensikt å løslate ham. Men etter ankomst til Tokyo finner Algren ut at den keiserlige hæren nå har blitt veldig godt trent, og fullt utstyrt til kamp. Katsumoto oppdager til sin forferdelse at den unge og uerfarne keiseren egentlig har blitt en marionett under Omuras ledelse. Under et regjeringsmøte beordrer Omura at Katsumoto skal arresteres for å bære et sverd offentlig, og ber ham utføre seppuku for å få tlbake æren hans.

Omura sender leiemordere for å drepe Algren, men Algren dreper dem. Algren hjelper samuraien med å frigjøre Katsumot. Men i denne prosessen blir Katsumotos sønn Nobutada dødelig såret, og ofrer seg selv for å la de andre komme seg unna. Algren overbeviser den sørgende Katsumoto om å kjempe til siste slutt. Samuraiene bruker den keiserlige hærens overmot til å lokke dem inn i en felle, og frata dem artilleri-støtte. Det påfølgende slaget påfører massive tap på begge sider, og tvinger de keiserlige soldatene til å trekke seg tilbake. Men Katsumoto vet at keiserlige forsterkninger snart er underveis, og nederlag er uunngåelig.

Skuespillere[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «The Last Samurai (2003)». Box Office Mojo. IMDb.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]