Neal Stephenson

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Neal Stephenson
Neal Stephenson.jpg
Stephenson ved en boksignering
FødtNeal Town Stephenson
31. oktober 1959
Fort Meade, Maryland, USA
Beskjeftigelse Skribent[1], romanforfatter, science fiction-forfatterRediger på Wikidata
Utdannet ved Ames High School (–1977), Boston University (–1981), Boston University College of Arts and SciencesRediger på Wikidata
Nasjonalitet Amerikansk
SpråkEngelsk[2]
Utmerkelser
9 oppføringer
Prometheus Award - Hall of Fame, Grand Prix de l’Imaginaire, Hugo-prisen for beste roman (1996), Locus Award for Best Science Fiction Novel (1996), Locus Award for Best Science Fiction Novel (2000), Arthur C. Clarke Award (2004), Locus Award for Best Science Fiction Novel (2005), Locus Award for Best Science Fiction Novel (2009), Ignotus Award for Best Foreign Novel (2001)Rediger på Wikidata
PseudonymStephen Bury
SjangerSpekulativ fiksjon, essay
Emne(r)Science fiction, nanotechnologi, virus, kryptografi
BevegelseCyberpunk, Postcyberpunk
Debuterte1984
Aktive år1984
Påvirket avBruce Sterling, William Gibson
PåvirketCharles Stross
Nettstednealstephenson.com
IMDbIMDb

Neal Town Stephenson (født 10. oktober 1959) er en amerikansk forfatter, mest kjent for bøker om science fiction i postcyberpunk-bevegelsen med en sans for utforskning av samfunn, matematikk, valuta og vitenskapshistorie.

Stephenson skriver også artikler om teknologi i Wired, og arbeidet deltids som rådgiver for Blue Origin, et selskap (grunnlagt av Jeff Bezos) som utvikler bemannede romferdsrakettsystemer.

Biografisk[rediger | rediger kilde]

Født i Fort Meade, Maryland, Stephenson kom fra en familie av ingeniører og vitenskapsfolk som han kaller "propeller heads." Faren er professor i elektronikk og faren hans var professor i fysikk; moren arbeidet i et biokjemisk laboratorium, og faren hennes var professor i biokjemi. Stephensons familie flyttet til Champaign-Urbana, Illinois i 1960 og senere til Ames, Iowa i 1966 hvor han tok artium fra Ames High School i 1977. Stephenson studerte ved Boston University. Han studerte først fysikk, men skiftet over til geografi etter at han oppdaget at dette ville gi ham mere adgang til universitetets datasystemer. I 1981 fikk han B.A. i Geografi med mellomfag i fysikk. Den første romanen hans, The Big U, ble utgitt i 1984. The Big U fikk lite oppmerksomhet og var ute av trykk før den ble utgitt igjen i 2001. Fra 1984 har Stephenson bodd i nordvestlige USA, og bor for tiden i Seattle med sin familie.

Bøker og forfatterskap[rediger | rediger kilde]

Etter The Big U, utga Stephenson øko-thrilleren Zodiac før han ble verdenskjent da han utga romanen Snow Crash (1992), som blander memetikk, datavirus og andre teknologiske temaer med sumerisk mytologi og en analyse av forskjellene mellom ideologier som libertarianisme, laissez-faire kapitalisme og kommunisme. Stephenson utga i gjennomsnitt en roman hvert fjerde år og etter Snow Crash skrev han:

SciFi Channel og George Clooney er i ferd med å produsere en miniserie basert på The Diamond Age, som vil bli skrevet av Stephenson.[3]

Serien består av åtte bøker som opprinnelig ble utgitt i tre bind:

  • Quicksilver (2003) (inneholder bøkene Quicksilver, King of the Vagabonds, og Odalisque);
  • The Confusion (2004) (inneholder bøkene Bonanza og Juncto);
  • The System of the World (2004) (inneholder bøkene Solomon's Gold, Currency, og System of the World).
 • The Baroque Cycle ble etter den opprinnelige utgivelsen publisert som åtte bøker, både på engelsk og i spansk oversettelse.

Med utgivelsen av Quicksilver i 2003, publiserte Stephenson The Metaweb (hovedside som delvis preservert i Wayback Machine 5. april 2006), som er en wiki (med samme programvare som Wikipedia) der han beskrev ideene og den historiske perioden som er utforsket i romanen. Per 25. april 2007 er metaweb.com ikke lenger en aktiv wiki.

 • Anathem (2008), en bok om en verden som ligner vår, men som ikke på noe punkt er lik. Den sentrale figuren er Fraa Erasmas, en 'avout', en slags munk, ved et "concent", et slags kloster der det ikke foregår religiøse, men vitenskapelige studier. Boken tar for seg sentrale filosofiske spørsmål om universets natur, fremfor alt om tiden.

Bibliografi[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ www.bbc.co.uk[Hentet fra Wikidata]
 2. ^ http://data.bnf.fr/ark:/12148/cb13077068b; Autorités BnF; besøksdato: 10. oktober 2015; BNF-ID: 13077068b.
 3. ^ Clooney, Others Develop SCI FI Shows

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]