Hopp til innhold

Drøfting av korn

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Le vanneur (Jean-François Millet)

Drøfting av korn er rensing av korn, hvor en skiller agner (støtteblad) og støv fra kornet.[1]

Drøfting

[rediger | rediger kilde]

Før drøftemaskinen og skurtreskeren kom, ble korn drøftet for håndkraft. Etter at kornet var tresket, ble kornet med agnene tømt oppi et trau. Kornet ble deretter drøftet ved at man holdt trauet med begge hender, hvor en så kaster kornet og agnene opp i luften, slik at kornet (som er tyngst) faller tilbake i drøftingen, mens agner og støv blåser bort med vinden.[2] En annen metode som ble brukt var å sålde (sile) kornet. Man hadde da kornet i et såld, som man ristet, og de små partiklene falt dermed igjennom hullene i såldet.

Drøftetrau

[rediger | rediger kilde]

I Norge ble kornet drøftet i en drøfting eller drøftetrau. Dette er et båtformet trau i tre med håndtak i hver ende.[3] I Mellom-Europa ble kornet drøftet på store, flate eller spadeformede kurver eller brett i flettverk. Illustrasjoner fra blant annet det gamle Egypt viser at det der ble brukt skovler (brede spadeformede redskaper) for å kaste kornet opp i luften over til neste kornhaug.

I overført betydning

[rediger | rediger kilde]

Aktiviteten er opphav til både uttrykket å «drøfte», og «å skille klinten fra hveten», som i utgangspuntet har sammenfallende betydning.

Referanser

[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]
Wiktionary: drøfte – ordbokoppføring
Wiktionary: skille klinten fra hveten – ordbokoppføring


Autoritetsdata