Velferdstinget i Oslo og Akershus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Velferdstinget i Oslo og Akershus (VT) er en interesseorganisasjon og et studentpolitisk organ for de mer enn 67 000 studentene som er tilknyttet Studentsamskipnaden i Oslo og Akershus (SiO). Disse studentene er fordelt på 27 forskjellige institusjoner.

Historie[rediger | rediger kilde]

VT ble opprettet som et resultat av at Studentsamskipnaden i Oslo og Oslo- og Akershushøgskolenes studentsamskipnad slo seg sammen til en samskipnad 1. januar 2011. VT har sitt utspring i Velferdstinget i Oslo, hvor arbeidsutvalget arrangerte det første konstituerende møte for Velferdstinget i Oslo og Akershus 29. november 2010. Velferdstinget endret Arbeidsutvalgets valgperiode i 2016, fra en modell der man var valgt fra 1. januar til 31. desember, til en modell der man er valgt fra 1. juli til 30. juni.

Ledere av Velferdstinget i Oslo og Akershus:

 • H2019 - V2020 - Gard Løken Frøvoll[1]
 • H2018 - V2019 - Maya Sol Sørgård
 • H2017 - V2018 – Elisabeth Holien[2]
 • H2016 - V2017 – Aleksander Gjøsæter[3]
 • V2016 – Simen Eriksen[4]
 • 2015 – Sigrid Mæhle Grimsrud[5]
 • 2014 – Kaia Marie Rosseland
 • 2013 – Tone Vesterhus
 • 2012 – Birgit Skarstein
 • 2011 – Magnus Nystrand

Organisasjon[rediger | rediger kilde]

I VT sitter det 37 representanter som alle har 1 800 studenter hver i ryggen. Disse møtes ca. 8 ganger på VT-møter. Universitetet i Oslo, OsloMet - storbyuniversitetet, Handelshøyskolen BI, Politihøgskolen og Høyskolen Kristiania er alle direkte representert. De mindre høgskolene samles en gang i året, før konstituerende møte, og avholder valgforsamling for å velge 4 representanter.

VT har et arbeidsutvalg (forkortet VT-AU) som driver det daglige arbeidet. VT-AU skal følge opp VT sine vedtak ved å bygge organisasjonen og få gjennomslag for VT sin politikk. Det sitter 4 personer i VT-AU som er lønnet på heltid (100 %). Disse er leder, nestleder, politikk- og medieansvarlig og samarbeidsansvarlig.

VT-AU har kontorer i «Villa Eika», på Blindern. Her er det også ansatt en økonomi– og organisasjonskonsulent som jobber 100 % for VT og en administrasjonskonsulent som jobber 30 % for VT.

Visjon og politikk[rediger | rediger kilde]

VT sørger for at eierne av Studentsamskipnaden i Oslo og Akershus – studentene – styrer samskipnaden. Gjennom VT bestemmer man hvordan semesteravgiften skal brukes, legger føringer for SiO og styrer utviklingen i SiOs velferdstilbud. Eksempler på velferdstilbud er: Studentboliger, studentkafeene, treningstilbud, barnehageplasser, studenthelsetjenesten etc. VT påvirker også kommunen og staten til å prioritere studentvelferd.

Visjonen er nedfelt i Politisk grunndokument: «Prinsippet om lik rett til utdanning er det overordnede og styrende målet for Velferdstingets politikk. Utdanningssystemet skal være noe mer enn en forberedelse til arbeidslivet; det skal være et element i samfunns- og demokratibygging. Det er derfor sentralt at ulike økonomiske, sosiale og kulturelle bakgrunner ikke påvirker evnen og muligheten til å delta i utdanningen. Velferdstingets mål er en velferd som fjerner slike hindre.»

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ «Gard Løken Frøvoll er ny leder i Velferdstinget i Oslo og Akershus». universitas.no. Besøkt 5. juli 2019. 
 2. ^ «Porsgrunns Dagblad - Elisabeth (20) blir sjef for 65.000 studenter». www.pd.no (norsk). Besøkt 15. januar 2018. 
 3. ^ Karlsen, Markus Slettholm, Dorthe. «Han forvalter dine penger». Besøkt 15. januar 2018. 
 4. ^ Fotograf, Ingrid Nagell, Journalist, Håkon Benjaminsen,. «Vil ha handling foran ord». Besøkt 15. januar 2018. 
 5. ^ Holt, Line Hårklau, Kristina. «Skal Mæhle studentenes kake». Besøkt 15. januar 2018. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]