NORCE

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
NORCE
Hovedkontoret til NORCE
Offisielt navnNORCE Norwegian Research Centre AS
Org.formAksjeselskap
Org.nummer919408049
BransjeForskning
Etablert3. juli 2017; 6 år siden (2017-07-03)
Forgjenger(e)Christian Michelsen Research
MorselskapUniversitetet i Bergen
HovedkontorBergen
LandNorge
Grunnlegger(e)Universitetet i Bergen, Universitetet i Stavanger, Universitetet i Agder
Antall ansatte 750[1] (2022)
Omsetning1 300 000 000 NOK[1]
Nettstedwww.norceresearch.no (no)

NORCE Norwegian Research Centre AS er et norsk forskningsinstitutt som driver grunnforskning og anvendt forskning innen miljø og naturressurser, klimaendringer, olje, gass og fornybar energi, teknologi, særlig maritim teknologi og satellitteknologi, helse og samfunn. De største eierne i NORCE er Universitetet i Bergen med 51,9 % og Stavanger Research Holding AS med 31,5 % av aksjene [2]. Stavanger Research Holding AS er eid 50/50 av Universitetet i Stavanger og Stiftelsen Rogalandsforskning. De resterende eierandelene (16,6 %) er spredt mellom flere regionale aktører, hvor av de største er Agder Research Holding AS (eid 52 % av Universitetet i Agder) med 9,3 % og UiT Norges arktiske universitet med 3,2 %.[3] NORCE er en videreføring av forskningsinstituttene Agderforskning, Christian Michelsen Research (CMR), GenØk - Senter for biosikkerhet, International Research Institute of Stavanger (IRIS), Norut Northern Research Institute, Uni Research, Uni Research Polytec og Teknova. Instituttets eldste historie går tilbake til opprettelsen av Chr. Michelsens Institutt i 1930. NORCE er hel- eller deleier av de Oslo-baserte instituttene Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress (NKVTS), [1]Nasjonalt utviklingssenter for barn og unge (NUBU), og Nordisk Institutt for Odontologiske Materialer.

NORCE har rundt 750 ansatte. Camilla Stoltenberg ble ansatt som konsernsjef for instituttet i 2023. Hovedkontoret ligger i Bergen, men administrerende direktør har kontor i Oslo.[4]

Historie og virksomhet[rediger | rediger kilde]

NORCE har en stor forskningsvirksomhet på klima og hav

Instituttet ble etablert i dagens form i 2017 på initiativ fra Universitetet i Bergen, Universitetet i Stavanger og Universitetet i Agder,[5] I 2019 kom også UiT Norges arktiske universitet inn på eiersiden. Ettersom norske universitet er en del av staten, er den norske stat majoritetseier i NORCE. NORCE er et ideelt aksjeselskap der overskuddet tilfaller selskapets forskning.

En viktig intensjon bak etableringen var å bli en motvekt til SINTEF.[6] NORCE er også tenkt som en norsk pendant til store forskningsorganisasjoner i andre land, som Frankrikes CNRS og Tysklands MPG.

Forskningsselskapet NORCE ble stiftet i juli 2017 og overtok i januar 2018 eierskapet i forskningsinstituttene Agderforskning, Christian Michelsen Research AS, International Research Institute of Stavanger AS, Teknova AS og Uni Research med tilhørende datterselskaper. Høsten 2018 ble instituttene fusjonert inn i NORCE. I desember 2018 overtok NORCE eierskapet i Norut Northern Research Institute, som ble fusjonert inn i 2019. I 2021 ble GenØk - Senter for biosikkerhet fusjonert inn. NORCE forvalter også statens aksjer i noen selskaper som ikke er del av NORCE. NORCE har virksomhet i Oslo, Bergen, Stavanger, Tromsø, Haugesund, Kristiansand, Grimstad, Bardu, Alta og Svalbard. Hovedkontoret er i Bergen.


Camilla Stoltenberg ble ansatt som konsernsjef for instituttet i 2023.[7]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b https://www.norceresearch.no/om-oss.
  2. ^ «Eiere - Norce». NORCE Norwegian Research Centre. Besøkt 8. august 2023. 
  3. ^ «About us - Norce». NORCE Norwegian Research Centre (engelsk). Besøkt 24. april 2023. 
  4. ^ Camilla Stoltenberg: – Svært vemodig
  5. ^ Ny forskningsgigant får navnet NORCE
  6. ^ Instituttselskap kan utvide mot nord
  7. ^ «Camilla Stoltenberg ny konsernsjef i Norce». Khrono. Besøkt 24. april 2023. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]