Bedriftsøkonomi

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Bedriftsøkonomi er et fagområde som skal gi kunnskaper om beslutninger innenfor private og offentlige organisasjoner, med sikte på å koordinere bruk av knappe ressurser slik at de best mulig fyller organisasjonens mål. Det bedriftsøkonomske fagområdet skal samtidig sette beslutningstakeren i stand til å bedømme samfunnsmessige virkninger av slike beslutninger, og til å handle innenfor både juridiske og etiske rammer. Bedriftsøkonomi er beslektet med samfunnsøkonomi gjennom et felles grunnlag i mikroøkonomiske teori. [1]

I Norge er bedriftsøkonomi ikke tradisjonelt et universitetsfag, men et fag det tradisjonelt har vært undervist i ved handelsskoler og tilsvarende institusjoner. I Europa derimot og særdeles i Tyskland har faget i lengre tid vært et akademisk fag med en akademisk grad og et forskningsmiljø.

Regnskapet inneholder rådataene som danner utgangspunktet for all bedriftsøkonomi, men er i seg selv ikke nok. For å skaffe seg tilstrekkelig informasjon om bedriftens økonomiske stilling er det nødvendig å foreta ulike former for regnskaps- og lønnsomhetsanalyser. Internregnskap er viktig for økonomistyringen og et finansregnskap er nødvendig for skatteetaten.

Viktige områder i bedriftsøkonomien utover regnskapsanalysen, er foretaketsfinansiering, operasjonsanalyse, økonomisk styring, foretaksstrategi og organisasjonsteori.

Norges fremste fagmiljøer finnes ved Norges Handelshøyskole og Handelshøyskolen BI, foruten også ved Handelshøyskolen i Bodø og Universitetet i Agder.[trenger referanse]

Universitetsforlaget utgir tidsskriftet Beta. Scandinavian Journal of Business Research, som er Nordens eneste vitenskapelige tidsskrift i bedriftsøkonomi og har eksistert siden 1987. Hovedredaktør siden 1996 er professor Odd Nordhaug ved Norges Handelshøyskole.

På engelsk blir bedriftsøkonomi som fag og utdannelse kalt Business Administration, også omtalt som bare Business. Stundom benyttes det britiske begrepet Commerce. Det engelske begrepet Economics (økonomi) betyr samfunnsøkonomi, som er en samfunnsvitenskap.

I Norges Forskningsråd sorterer også bedriftsøkonomi under samfunnsfagene.

Se også[rediger | rediger kilde]

Noter[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Lars Fallan (27. april 2009). «Fagområdet bedriftsøkonomi». Universitets- og høgskolerådet. Besøkt 19. oktober 2013. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]