Øst-Trakia

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Øst-Trakia i blått, deler av asiatiske Tyrkia i grått.
Elven Maritsa (tyrkisk Meriç) utgjør grensen mellom vestlige og østlige Trakia.

Øst-Trakia (tyrkisk: Doğu Trakya; bulgarsk: Източна Тракия, Iztochna Trakiya; gresk: Ανατολική Θράκη, Anatoliki Thraki), også kjent som tyrkisk Trakia, er den del av Tyrkia som er geografisk en del av sørøstlige Europa, og som er den østlige delen av den historiske regionen Trakia. Området omfatter territoriene til de tyrkiske provinsene Edirne, Tekirdağ og Kırklareli, foruten også de områder på det europeiske kontinent som er en del av de tyrkiske provinsene Çanakkale og Istanbul.

Geografi[rediger | rediger kilde]

Øst-Trakia, også kjent som europeiske Tyrkia, har et område på 23 764 km², hvilket er tre prosent av Tyrkia, og en befolkning på rundt 10 millioner mennesker, rundt 12 prosent av den totale tyrkiske befolkning. Befolkningstettheten er på rundt 430 mennesker per km², sammenlignet med rundt 80 mennesker per km² for den asiatiske delen av Tyrkia (Anatolia eller Lilleasia).

Den europeiske og asiatiske delen av Tyrkia er skilt av Dardanellene, Bosporos (kollektivt kalt for det tyrkiske stredet) og Marmarahavet, en rute på rundt 361 km. Den delen av Øst-Trakia som ligger lengst sør er kalt for Gallipolihalvøya. Europeiske Tyrkia har grenset mot Hellas i vest for 212 km og i nord mot Bulgaria i 269 km, og med Egeerhavet i sørvest og Svartehavet til nordøst.[1][2]

Referanser[rediger | rediger kilde]