Protobulgarere

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Protobulgarere eller urbulgarere (bulgarsk прабългари), stundom kalt kun for bulgarere, er ett av tre folkegrupper som over tid har blitt til dagens bulgarere i Bulgaria. De andre forhistoriske folkegruppene er thrakere og slavere.

Protobulgarernes opprinnelse er noe omdiskutert, og én teori er at de var et tyrkisk folkegruppe som innvandret fra Sentral-Asia, en annen teori er de kom fra byen Bulgan i Mongolia, og en tredje teori er at de var et indoeuropeisk folk fra Pamir («Verdens tak»). Det er den første teorien er den som nevnes hyppigst, og navnets etymologi henvises ofte til det tyrkiske ordet bulgha som betyr «blanding». De var uansett opprinnelig et etnisk blandet folkeslag.

I henhold til noen historieskrivere slo de første protobulgarere seg ned i området mellom Svartehavet og Det kaspiske hav100-tallet e.Kr. Det var antagelig bare et lite antall, men var etnisk det folkeslag som senere har blitt karakterisert som protobulgarere. Mellom 351 og 389 flyttet en del til Armenia via Kaukasus. Da hunerne kom flyttet langt flere protobulgarere til området og ble assimilert med sarmaterne.

Etter å ha vært en tid under tyrkisk overherredømme brøt protobulgarerne seg fri og dannet Bulgaria MagnaDet storbulgarske rike600-tallet. I år 668 falt dette riket sammen og protobulgarerne ble spredt. I henhold til et tradisjonelt historiesyn vandret den største gruppen vestover under lederen eller khanen Asparuch, og som krysset Donau i år 680. I det påfølgende året slo de seg ned i byen Pliska. Protobulgarerne hadde ikke bare militære ferdigheter, men var også politisk organisert og kunne raskt ta makten over de slaviske folkegruppene som allerede var i området. Den gruppen av protobulgarere som ble igjen eller som vandret nordover kalles i dag for volgabulgarere (se Volga-Bulgaria) eller kun bulgarere, og de talte et tyrkisk språk.

Galleri[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]