Tyburn

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
«The Idle 'Prentice» av William Hogarth, 1757

Tyburn er et sted i Marylebone, City of Westminster i London, som i flere århundrer var det viktigste retterstedet i byen. Det ligger på et sted hvor to romerske veier krysset hverandre, der Oxford Street og Edgware Road nå krysser hverandre like ved Marble Arch i hjørnet av Hyde Park, et steinkast fra Speakers' Corner. Navnet var velkjent for alle i London, og man brukte uttrykk som the Tyburn Tree om galgen, og to dance the Tyburn Jig om det å bli hengt.

Stedet er kjent fra romersk tid, da «Oswulfs sten» sto der. Steinen, som var et eldgammelt minnesmerke av usikkert opphav, ble dekket til da Marble Arch ble flyttet til stedet, men ble kort tid etter tatt opp igjen og stilt opp mot buen. I 1869 forsvant den, og er ikke sett siden.

Man begynte å utføre henrettelser ved hengning ved Tyburn ikke senere enn det 14. århundre. Det lå da utenfor bymurene, men man begynte å ta med byens dødsdømte hit, til en eiendom som tilhørte sognet St. Marylebone. Den første dokumenterte hengningen fant sted i 1388, da sir Nicholas Brembre, som hadde vært overborgermester av City of London 13831385 og rådgiver for kongen, ble tatt av dage.

Galgen som senere ble reist, og som stedet er beryktet for, besto av tre bjelker arrangert i en trekant, satt opp på høye påler. Galgen er synlig på William Hogarths bilde «The Idle 'Prentice» («Den late lærlingen») fra 1747. Den ble kalt the three legged mare («den trebente merra»), the three legged stool («den trebente krakken») og the Triple Tree («Trippeltreet»). Den ble først reist i 1571, i forbindelse med henrettelsen av dr. John Story, en katolsk agitator som nektet å anerkjenne den protestantiske Elisabeth I som dronning. Den ble fjernet i 1759, og erstattet med en ny, flyttbar galge som ble satt opp nær krysset mellom Bryanston Street og Edgware Road. Den siste personen som ble henrettet ved Tyburn var John Austin, den 3. november 1783. Senere ble henrettelser først utført foran Newgate fengsel, og senere inne i fengselet. En plakett er lagt ned på en trafikkøy i krysset, der galgen sto. Da det ikke går noe fotgjengerfelt dit er det forbundet med livsfare å forsøke å se plaketten på nært hold på dagtid.

Navnet Tyburn kom fra elven Tyburn, som nå er ført i rør under bakken. Den har sitt utspring like ved Tyburn, renner ut i sjøen i St. James's Park, og renner så videre til et delta med Thorney Island i midten og så ut i Themsen. Det er på denne øya at Westminster Abbey og Westminsterpalasset står; i dag er det ikke lenger mulig å se at så er tilfelle.

Tyburn Convent er et katolsk nonnekloster like ved Tyburn, som er viet til minnet om katolske martyrer som ble henrettet under reformasjonen. Klosteret har et meget spesielt alter, da det står en kopi av the Triple Tree som en slag baldakin over alterbordet.