Sumpeik

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Sumpeik
Sumpeik i Illinois
Sumpeik i Illinois
Vitenskapelig(e)
navn
:
Quercus palustris
Münchh.
Norsk(e) navn: sumpeik
Biologisk klassifikasjon:
Rike: planter
Divisjon: karplanter
Klasse: blomsterplanter
Orden: Fagales
Familie: bøkefamilien
Slekt: eik
IUCNs rødliste:
livskraftig
Habitat: på våt, leirete jord
Utbredelse: se kartet
Utbredelseskart for sumpeik

Sumpeik (Quercus palustris) er et løvfellende tre som vokser i østlige deler av USA.

Den blir opptil 25 m høy. Barken er gråbrun med brede, grunne furer. Bladstilken er 2–6 cm lang. Bladene er ellipseformet avlange, 5–16 cm lange og 5–12 cm brede. Bladet har 3–4 fliker på hver side. Høstfargen er skarlagensrød. Nøttene bruker 1,5 år på å bli modne, og nøtteskåla dekker en fjerdedel av nøtta.

Sumpeik vokser på våt, leirete jord. Voksestedene blir som regel oversvømt om vinteren, men den tåler ikke hyppige oversvømmelser i vekstsesongen. Arten danner blandede skoger med ambratre. Andre tresorter i disse skogene er rødlønn, kvitalm, sumptre, pileik, borreeik, Quercus michauxii og andre eikearter, grønnask og skihickory. Den kan også danne skog sammen med sølvlønn, svartask, amerikaplatan og virginiapoppel.

Nordgrensen for utbredelsen strekker seg fra sørvestre New England vestover til aller sørligste Ontario, sørlige Michigan, nordlige Illinois og Iowa. Vestgrensen går sørover gjennom Missouri, østlige Kansas og nordøstlige Oklahoma. Sørgrensen går gjennom sentrale Arkansas, Tennessee, sentrale Nord-Carolina og Virginia.

Dette treslaget er mye plantet både i USA og Europa på grunn av den tette krona og de fine høstfargene. Den er lett å plante om, vokser fort og tåler mye luftforurensning. Den er ikke så mye brukt i Norge, men finnes blant annet ved NMBU på Ås og i Botanisk hage i Oslo. Trerekkene langs Kong Håkon 5.s gate i Oslo består delvis av sumpeik.

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]