Hopp til innhold

Altingiaceae

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Altingiaceae
Liquidambar styraciflua
Nomenklatur
Altingiaceae
Lindl., 1846
Populærnavn
Altingiaceae
Hører til
Saxifragales,
egentlige tofrøbladete planter,
blomsterplanter
Økologi
Antall arter: ca. 15
Utbredelse: Anatolia, Øst- og Sørøst-Asia, Nord- og Mellom-Amerika
Inndelt i

Altingiaceae er en plantefamilie i ordenen Saxifragales. Tidligere, blant annet i Cronquist-systemet, ble disse artene klassifisert under trollhasselfamilien (Hamamelidaceae).

Alle arter er løvfellende eller eviggrønne trær med mye harpiks. Bladene sitter spredt. Trærne er sambu med adskilte hann- og hunnblomster på samme tre. Flere arter tjener som mat for larver av sommerfugler. Slekta Liquidambar er utbredt i temperert og subtropisk klima i Anatolia, Øst-Asia og Nord- og Mellom-Amerika, mens Altingia og Semiliquidambar er utbredt i subtropisk og tropisk klima i Øst- og Sørøst-Asia

Molekylærgenetiske studier tyder på at Liquidambar i tradisjonelt omfang er parafyletisk. De to artene i Nord-Amerika og Sørvest-Asia danner en gruppe, mens de østasiatiske artene er nærmere beslektet med Altingia. Det er påvist at Semiliquidambar består av hybrider mellom østasiatiske Liquidambar-arter og Altingia. I 2013 ble det publisert en systematikk for Altingiaceae der alle arter i familien samles i én slekt, Liquidambar. Dette er ment å gi et bedre bilde av de virkelige slektskapsforholdene i familien.

Slekter og arter[rediger | rediger kilde]

De tre slektene og de anslått 16 artene i familien omfatter:

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]