Tsjerkessere

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Tsjerkessisk soldat uniformert i papakha («kosakklue») og tsjerkeska, figursydd mannsfrakk med patronlommer, som fortsatt brukes som tradisjonell mannsdrakt i Kaukasus.
Tsjerkessere omkring 1890. Mannen i midten er trolig en osmansk embetsmann.

Tjerkessere er en samlebetegnelse på flere folkeslag i det nordvestlige Kaukasia, da særlig nært beslektede adygeer i Adygia og kabardiner i Karatsjajevo-Tsjerkessia og Kabardino-Balkaria. Betegnelsen benyttes særskilt om adygeere, og på kabardinere, men det inkluderer også abkasere, heriblant abazinere og ubycheene. Den siste gruppen, ubycheene, er språklig sett en utdødd gruppe. Tsjerkesserne utgjør nå en liten minoritet av befolkningen i området, og den største konsentrasjonen finnes i Adygia.

Diaspora[rediger | rediger kilde]

Den tsjerkessiske diaspora har eksistert siden slutten av 1800-talet, da mange muslimske tsjerkessere emigrerte til Det osmanske rike etter den etniske rensingen av tsjerkessere i Russland, også kjent som folkemordet på tsjerkessere.[1][2][3]

Tsjerkessiske grupper finnes i Tyrkia (150 000 i 2009), Syria (35 000 i 2009), Libanon, Iran, Irak, Jordan, Kosovo (inntil 1998 da de ble repatriert etter trusler fra Kosovos frigjøringshær), Egypt (tsjerkesserne tjenestegjorde tidligere i mamelukkernes armeer), Israel (i Kfar Kama og Rihaniya siden 1880), samt i New York og New Jersey i USA.

Kjente tsjerkessere[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Hildebrandt, Amber (14. august 2012). ««Russia's Sochi Olympics awakens Circassian anger»». CBC News. 
  2. ^ «Georgia Says Russia Committed Genocide in 19th Century». The New York Times. 20. mai 2011
  3. ^ «Georgia Recognizes ‘Circassian Genocide’». Civil Georgia. 20. mai 2011

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]