Łagiewniki-skogen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
En dam i Łagiewniki-skogen

Łagiewniki-skogen (polsk Las Łagiewnicki) er det største rekreasjonsområdet innenfor byen Łódź’ administrative grenser. Med sine 1204,45 hektar er den også verdens største bypark.

Historie[rediger | rediger kilde]

Skogens navn kommer fra bosetningen Łagiewniki som skulle beskytte middelalderbyen Zgierz, og som sannsynligvis ble anlagt i det 11. århundre. Bosetningens navn kommer derimot av kopper og kar av skinn og tre (polsk łągiew) som ble samlet og gitt til hertughoffet. I senere tid ble landsbyen overgitt til adelen, blant annet familiene Łagiewnicki, Bełdowski og Żeleski (i det 17. århundre), Stokowski, Karnkowski, Zawisz, Zaręb (1700- og 1800-tallet), og fra 1886 gikk Łagiewniki over til baronfamilien Heinzel, som var poloniserte tyskere. Under andre verdenskrig ble skogen vitne til en rekke henrettelser utført av de tyske nazistene. I dag er Łagiewniki-skogen særlig kjent for sine mirakuløse helbredelser og Fransiskanerklosteret i skogen er et av de viktigste pilegrimsstedene i det sentrale Polen.

Beliggenhet[rediger | rediger kilde]

Łagiewniki-skogen

Łagiewniki-skogen ligger i byens nordøstlige del. Den har et areal på 1205 hektar, og grenser med Łagiewnicka-gaten i vest, med Rogi-bosetningen og 1863-oppstandens bosetning i sør, med bosetningene Modrzew, Moskule og Łodzianka i øst og med Skotniki-bosetningen i nord, hvor den går sammen med byens administrative grenser. Skogen er en rest etter den gamle Łódź-urskogen (Puszcza Łódzka), og utgjør et opplandslandskap med høyde mellom 215 og 260 meter over havet. Hele komplekset ligger innenfor elven Bzuras avrenningsområde.

Flora og fauna[rediger | rediger kilde]

I skogen har man hittil funnet 542 arter karplanter, derav 101 arter trær og busker. Antall arter sopp anslåes til om lag 1000.

Nesten halvparten av området dekkes av sommereik og vintereik (42 %). Andre planter er furu (27 %), hengebjørk (20 %), gran (4 %), agnbøk (3 %) og videre lerk, or, bøk, spisslønn, lind, edelgran, svart edelgran, svartfuru, weymouthfuru, banksfuru , douglasgran, rødeik, osp, svartpoppel, ask, platanlønn, naverlønn, sukkerlønn, vrangalm, alm, storalm, falsk akasie, vanlig bjørk, hestekastanje, storlind og pil. Den gjennomsnittlige alderen til trebestanden er cirka 80 år, skjønt i den nordvestlige delen av skogen finnes også 200 år gamle eiker. De mest utbredte buskene er hegg, trollhegg, krossved, geitved, rogn, hassel og svarthyll.

I skogen finnes 500 arter insekter (blant annet 21 arter sommerfugler), 115 arter fugler, 25 arter pattedyr og 15 arter fisker.

Severdigheter[rediger | rediger kilde]

Severdighetene utgjør en av de viktigste turistattraksjonene i Łagiewniki-skogen. De mest kjente er St. Anton kirke og Fransiskanerklosteret ved Okólna-gaten, samt St. Roch kapell og St. Anton kapell.

Sentret for kurering av lungesykdommer[rediger | rediger kilde]

I 1946 oppstod «Barnesanatorium mot tuberkulose» i skogen etter å ha tatt dens gunstige klimatiske forhold i betraktning. Sanatoriet befant seg i Heinzels palass, som under andre verdenskrig ble sprengt av tyskerne.

Noen år senere begynte anleggingen av nye paviljonger ved Okólna-gaten som skulle benyttes av et nytt planlagt sykehus, og den 1. januar 1966 ble «Sykehus for lungesykdommer» offisielt åpnet. Her ble alle avdelinger for kurering av lungesykdommer i byen sentrert. Hovedmålet var å diagnostisere og kurere tuberkulose og andre lungesykdommer.

Den 1. januar 2004 ble «Sykehus for lungesykdommer» slått sammen med «Det spesialistiske sykehus for tuberkulose, lungesykdommer og rehabilitering» i Tuszyn til «Den voivodskapelige sammenslutning av helsetjenesteinstitusjoner Sentrum for kurering av lungesykdommer og rehabilitering i Łódź».