St. Roch kapell og St. Anton kapell

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
St. Roch kapell og St. Anton kapell

St. Roch kapell og St. Anton kapell (polsk Kapliczki św. Rocha i św. Antoniego) ligger i Łagiewniki-skogen ved Wycieczkowa-gaten 75 i Łódź. Et av trekapellene, St. Anton kapell, regnes for å være byens eldste severdighet.

Det finnes mange legender rundt kapellenes oppreisning. De knytter imidlertid alle kapellene til åpenbaringer av St. Anton på 1670-tallet, da Łagiewniki-skogen ble eid av den adelige Żeleski-familien. Siden helgenen viste seg i fransiskanerdrakt ble det sendt bud på fransiskanerne, som tok med seg et maleri av St. Anton og plasserte det i et trekapell viet til St. Anton. Den 22. juni 1680 ble Łagiewniki-skogen erklært et mirakuløst sted av den katolske kirke, og fransiskanerne fikk samtidig status som stedets voktere.

På grunn av mange pilegrimer ble det i 1682 reist en stor trekirke på det opprinnelige stedet til kapellet samt et trekloster med plass til 12 munker. Trekirken ble ombygd til en barokk murkirke i årene 17011723 (St. Anton kirke). Trekapellet fra 1676 ble derimot forflyttet til den såkalte «Pustelnia» (i dag Wycieczkowa-gaten), ved siden av St. Roch kapell fra begynnelsen av det 18. århundre.