Svartpoppel

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Svartpoppel
Svartpoppel
Vitenskapelig(e)
navn
:
Populus nigra
L., 1753
Norsk(e) navn: svartpoppel
Hører til: poppelslekten,
vierfamilien,
Malpighiales
IUCNs rødliste:
data utilstrekkelig
Habitat: elvebredder
Utbredelse: se kartet
Utbredelseskart for svartpoppel

Svartpoppel (Populus nigra) er en art løvtre av poppelslekten i vierfamilien, som finnes i vestlige Eurasia og Nord-Afrika. Den er et populært parktre, men vokser ikke naturlig i Nord-Europa. Den tåler likevel mye kulde så lenge somrene er varme, og finnes naturlig i Vest-Sibir.

Svartpoppel ved Bad Kissingen i Tyskland.

I dag er svartpoppel ganske sjelden, og forveksles dessuten ofte med canadapoppel (Populus × canadensis), som er en hybrid med en amerikansk art. Arten krever mye lys og varme, men tåler til gjengjeld oversvømming og kalde vintre. Ved gode forhold kan treet vokse mer enn en meter per år.

Eldre svartpopler (inntil 150 år) blir kraftige, mektige og klumpete i stammen, og når opp til 30 meters høyde. Stammens bark er mørk grå til svart, og bladene er trekantede.

Varianter[rediger | rediger kilde]

  • Populus nigra 'Italica'. – pyramidepoppel har smal, lang kroneform og opprette grener. Den er et meget vanlig og karakteristisk park- og hagetre i hele Europa, inklusive Norge.
  • Populus nigra subsp. betulifolia har litt annerledes blader, som delvis er hårete.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Lid, Johannes og Dagny Tande, Norsk flora, versjon 2007, 7.utgaven. ISBN 978-82-521-6029-1.
  • Stenberg, Lennart & Bo Mossberg, Steinar Moen (norsk red.), Gyldendals store nordiske flora, Gyldendal, Oslo 2007. ISBN 978-82-05-32563-0.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]