Vrangalm

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Vrangalm
Vrangalm
Vitenskapelig(e)
navn
:
Ulmus laevis
Norsk(e) navn: vrangalm
Hører til: almer,
almefamilien,
Rosales
Habitat:
Utbredelse: Europa

Vrangalm (Ulmus laevis) er et løvtre i slekten almer. Almen kan bli opptil 20 m høy, og har lysbrun eller lys brungrå bark som kan bli litt oppsprukket med mindre korklister.Den mangler rotskudd og vokser ofte enkeltvis. Arten foretrekker fuktig leirejord i flomområder. Alm vokser i Norden bare i sørlige Danmark, i Blekinge, på øyene Gotland og Øland, samt spredt i det sørlige Finland.

Også vrangalm er en art som er alvorlig truet av «almesyken».

Vrangalm har 7 - 15 cm lange blader, bladplaten er elliptisk-lansettformet og bredest på midten med tydelig spiss og en bunn hvor den ene bladplate-halvdelen er oppsvingt halvveis rundt bladstilken. Bladene er snaue på oversiden men med litt behåring på og mellom nervene under. Bladkanten er fint tannet, og spissen er sjelden utdratt. De 12-16 parene med sidenerver i bladet har ikke forgreininger. Frukten er om lag 1 cm stor, og sitter i midten eller enda nærmere stilken (lengre fra innskjæringen på flyvevingen).

Arten har en rekke plantede varianter.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Lie, Johannes og Dagny Tande, Norsk flora, versjon 2007, 7.utgaven. ISBN 978-82-521-6029-1.
  • Stenberg, Lennart & Bo Mossberg, Steinar Moen (norsk red.), Gyldendals store nordiske flora, Gyldendal, Oslo 2007. ISBN 978-82-05-32563-0.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons Commons: Ulmus laevis – bilder, video eller lyd
Wikispecies-logo.svg Wikispecies: Ulmus laevis – detaljert artsinformasjon


botanikkstubbDenne botanikkrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.