Čiovo

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Koordinater: 43°30′N 16°17′Ø

Čiovo
Landsbyen Okrog Gornij på Čiovo
Landsbyen Okrog Gornij på Čiovo
Geografi
PlasseringAdriaterhavet
Areal28,8 km²
Høyeste punktRudine (218)
Administrasjon
Kroatia Kroatia
FylkeSplit-Dalmatia
Største bosetningTrogir
Demografi
Befolkning4 455 (per 2001)
Befolkningstetthet154,7
Plassering

Čiovo (italiensk Bua) er ei lita øy i Adriaterhavet utenfor kysten av Kroatia med et areal på 28,8 km² (lengde 15,3 km, bredde opp til 3,5 km) og et folketall på 4 455 (2001).[1] Den høyeste toppen på øya er Rudine (italiensk Monte Bua) som er 218 meter over havet.

I løpet av et år faller det normalt 900 mm nedbør her.

Čiovo ligger sentralt i Dalmatia, og danner le for byen Trogir og Kaštelabukta. I nordvest har øya fastlandsforbindelse over en liten bro i sentrum av Trogir, og en del av byen ligger på øya. Bortsett fra Trogir ligger det flere landsbyer på øya: Arbanija (Arbania) , Žedno (Nogaro) , Okrug Gornji (Cerchio Superiore), Okrug Donji (Cerchio Inferiore), Slatine (Arona) og Prizidnica (Bua) .

Vegetasjonen er typisk for Middelhavet, og består stort sett av krattvegetasjon (steineik, myrt, malurt, einer osv.). På nordsida (som er utsatt for boravinden) er det skog av furu og sypress. Det er rikt jordbruk på øya, og det blir dyrket oliven, fiken, mandel, vin og sitrusfrukter.

Historie[rediger | rediger kilde]

I middelalderen hadde Čiovo mange landsbyer og var et sted for spedalske. Det har blit funnet spor av den før-romanske kirken av St. Peter nær Slatine. Middelalderkirken St. Mavro og den før-romanske kirken Jomfru Maria nær sjøen (Gospa pokraj mora) er bevart i Žedno. Folketallet økte på Čiovo i løpet av 1400-tallet da flyktninger fra osmanenes ekspansjon på Balkan søkte ut mot kysten.

Øya lokalisert i Kroatia
Čiovo
Čiovo
Øya lokalisert i Kroatia

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]