Hopp til innhold

Koločep

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Koločep
Geografi
PlasseringAdriaterhavet
ØygruppeElafitiøyene
Areal 2,3 km²
Høyeste punktKriz (125 moh.)
Administrasjon
LandKroatias flagg Kroatia
FylkeDubrovnik-Neretva
Demografi
Befolkning174 (2001[1])
Befolkningstetthet75,65 innb./km²
Posisjon
Kart
Koločep
42°40′35″N 18°00′24″Ø

Koločeps beliggenhet.

Koločep (lokalt også kjent som Kalamota, italiensk: Calamotta) er ei øy i Adriaterhavet, nær byen Dubrovnik i Kroatia. Koločep er den minste av tre bebodde øyer i øygruppa Elafitiøyene, og den sørligste bebodde øya i Kroatia.

Øya ligger om lag 1 km sør for fastlandet, og om lag 2 km vest for halvøya Lapad ved Dubrovnik. Det er ca. 5 km til havnen Gruz, fra Gruz er det daglige fergeforbindelser (20-30 min).

Det er to landsbyer på øya: Gornje Celo i øst og Donje Celo i vest. Landsbyene hadde i 2001 tilsammen et folketall på om lag 150, antallet fastboende er lavere enn dette i dag (2008). Landsbyene ligger i hver sin vik, ca. 3 km fra hverandre. Øya er bilfri, men det går småveier og gangstier over øya. Små elbiler og mopeder blir brukt til transport.

Koločep har mer enn 250 dager med sol i løpet av året. Klimaet er typisk middelhavsklima, og siden øya er så pass liten blir klimaet i stor grad styrt av Adriaterhavet. Havet styrer temperaturene, og holder temperaturen over 10 ºC om vinteren og under 27 ºC om sommeren.

Plantelivet på øya består blant annet av høye furu og olivenlunder. Det dyrkes ellers sitron og appelsin på øya.

Historie[rediger | rediger kilde]

Da Koločep var en del av Republikken Dubrovnik var øya et viktig skipsbyggings sted. To sjømenn på Christopher Columbus sitt skip «Santa Maria» var fra Koločep. Arkeologiske utgravinger har funnet spor som går tilbake til grekerne og romerne i antikken og fram til Napoleon sin tid. Den vesle øya på bare 2,3 km² har rester etter sju førromanske kirker .

I nyere tid var øya populær blant velstående familier fra Dubrovnik som bygde sommerhus her. I dag er turisme viktig, med hotellanlegget Villas Kolocep som hjørnesteinsbedrift på øya.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «GEOGRAFSKI I METEOROLOŠKI PODACI» (PDF). Kroatias statistiske byrå. Besøkt 17. april 2019. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]