Hopp til innhold

Goli otok

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Goli otok
Geografi
PlasseringAdriaterhavet
Areal 4,54 km²
Administrasjon
LandKroatias flagg Kroatia
FylkePrimorje-Gorski Kotar
Demografi
BefolkningUbebodd
Posisjon
Kart
Goli otok
44°50′20″N 14°49′07″Ø

Goli otok merket med rødt.

Goli otok (kroatisk: «naken øy») er en liten øy i Adriaterhavet. Den ligger i Primorje-Gorski Kotar fylke nord i Kroatia, mellom øya Rab og fastlandet. Øya er ufruktbar og ubebodd. På nordsiden er det nesten bare nakne berg, mens det på sørsiden er noe vegetasjon og noen bukter.

Fangeleir

[rediger | rediger kilde]

Øya er først og fremst kjent som sted for fangeleirer på 1900-tallet. Under den første verdenskrig sendte Østerrike-Ungarn russiske fanger fra Østfronten til Goli otok.

I 1949 ble hele øya offisielt omgjort til et sikkert fengsel styrt av det sosialistiske Jugoslavia. Fram til 1956, gjennom Informbiro-perioden, ble øya brukt til å fengsle politiske fanger. Disse inkluderte kjente stalinister, men også andre fra kommunistpartiet eller til og med vanlige borgere som ble tiltalt for å vise sympati med Sovjetunionen.

Fengselet på Goli otok

Fangene måtte utføre tungt arbeid i et steinbrudd, uansett vær. Om sommeren er det 35-40 ºC i området, og om vinteren blåser ofte den iskalde boravinden. De ble ofte utsatt for vold og ydmykelser.

Etter Josip Broz Tito sitt regime bedret forholdet til Sovjetunionen ble fengselet et provinsfengsel i Sosialistrepublikken Kroatia. På denne tiden ble det brukt til å fengsle nasjonalister, og seinere vanlige kriminelle.

Fengselet ble stengt i 1988, og siden den gang blir øya bare besøkt av og til av turister eller sauegjetere fra Rab. Ett sted på øya ligger det ett tydelig vrak av en tysk ferge som forliste under den første verdenskrig inne i en bukt. Fergen har ligget der siden. Dette drar også mange turister på den populære båtturen som også går innom Goli otok havn.

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]