Ugljan

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Ugljan
Ugljan 7 from st Mihovila.jpg
Geografi
PlasseringAdriaterhavet
ØygruppeZadar
Areal50,21 km² 
Administrasjon
Kroatia
Kroatia
FylkeZadar
Demografi
Befolkning7 583 (2001)
Befolkningstetthet151
Beliggenhet

Ugljan er en øy i Adriaterhavet ved kysten av Kroatia, nordvest for øya Pašman og sørøst for Rivanj og Sestrunj. Øyen har et areal på 50,21 kvadratkilometer, er 22 km lang og er opp til 3,8 km bred. Det bor 7 583 mennesker på øyen. Mellom øyen og fastlandet ligger Zadarsundet. Ugljan er forbundet med øya Pašman av en bru over Ždrelacsundet. Kalkstein er den dominerende bergarten på øyen, som er dekket av krattskog, mens dolomittområdet er jordbruksland. Rundt øyen ligger de store vikene Muline i nordvest, Lamjana Vela og Lamjana Mala i sørøst.

Ugljan er en av de tettest befolkede øyene i Kroatia. Alle landsbyene (Preko, Ugljan, Lukoran, Sutomišćica, Poljana, Kali, Ošljak og Kukljica) ligger langs den oppdyrkede østkysten av øya. Det blir stort sett dyrket oliven, fiken og vindruer.

Dagens navn på øyen ble først brukt i 1325, men det har vært bosetninger der siden neolittisk tid. Øyen var tett befolket alt i romertiden. På de nordvestlige delene av øyen ligger det store romerske ruiner av antikke bygninger.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]