Unije

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Unije
Unije.jpg
Landsbyen Unije
Geografi
PlasseringAdriaterhavet
Kvarnerbukta
Øygruppe Cres-Lošinj
Areal 16,8 km²
Administrasjon
LandKroatia Kroatia
FylkePrimorje-Gorski Kotar
Demografi
Befolkning85 (2001)
Befolkningstetthet5,06 innb./km²
Posisjon
Kart
Unije
44°38′00″N 14°15′00″Ø

Unije (italiensk: Unie) er ei øy i Adriaterhavet ved kysten av Kroatia. Øya ligger vest for øya Lošinj og sør for halvøya Istria i Kvarnerbukta. Øya er den tredje største av øyene rundt Cres og Lošinj med et areal på 17 km². Det finnes mange viker og strender på øya. Den har lave åser som er dekket av eviggrøn krattskog og oliventre.

Den eneste bebyggelsen på øya er Unije. Det er en typisk fiske- og bondelandsby som inneholder 280 hus. Husene ligg i en slakk skråning opp fra sjøen på vestsida av øya. Landsbyen ligg åpent til, og havna gir derfor ikke godt vern mot vind fra vest og nordvest. Når det er uvær må småbåter dras opp på strendene, mens de større båtene blir flyttet til viker som ligger mer i le på østsida av øya.

Året rundt bor det 85 personer på øya (tall fra folketellinga i 2001), men om sommeren i turistsesongen er det mer enn 400 mennesker som holder til på øya. Turisme er ved siden av fiske den viktigste næringsveien på øya. Det drives også litt jordbruk, men dette er primært til egne husholdninger.

Øya er bilfri. Der er fergesamband med Rijeka og Mali Lošinj. Det er også en liten flystripe på øya.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]