Ilovik

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Ilovik
Ilovik island.jpg
Geografi
PlasseringAdriaterhavet
Areal 5,8 km²
Lengde 4 km
Bredde 2 km
Høyeste punktDida (91 moh.)
Administrasjon
LandKroatia Kroatia
FylkePrimorje-Gorski Kotar
Største bosetningIlovik
Demografi
Befolkning104 (2001[1])
Befolkningstetthet17,93 innb./km²
Posisjon

Ilovik
44°27′50″N 14°34′20″Ø

Ilovik merket med rødt.

Ilovik er en øy i Adriaterhavet utenfor kysten av Kroatia. Den ligger nord i landet, i fylket Primorje-Gorski Kotar, sør for øya Losinj ved siden av øya Sveti Petar. Sundet mellom øyene og Losinj kalles Illovacka vrata.

Det er bare en landsby på øya, og den kalles også Ilovik. Det bodde om lag 100 mennesker der i 2001. Øya er på 5,8 km², og kystlinjen er på rundt 15,4 km. Kystlinjen er lett tilgjengelig, og har mange isolerte viker. Den største vika med sandstrand er Paržine, som ligger sørøst på øya.

Mellom Ilovik og naboøya Sveti Petar går det et sund som er 2,5 km langt og 300 meter bredt. Havna på øya ligger godt skjermet for de fleste vindretninger, og er en populær ankringsplass på reiser mellom det nordlige og sørlige Adriaterhavet. På bare noen timer kan en nå øyene Istra, Krk, Rab, Pag og Kornati.

Øya er frodig og dekket med typisk middelhavsvegetasjon, som oleander i forskjellige farger, palmer og to hundre år gamle eukalyptustre. På grunn av det rike plantelivet blir øya av og til kalt blomsterøya (kroatisk: otok cvijeca).

Historie[rediger | rediger kilde]

Havnen mellom Ilovik og Sv. Petar har siden antikken vært en trygg ankringsplass, og det var i dette området de første innbyggerne på øya slo seg ned.

De eldste sporene etter sivilisasjon på øya er fra den illyriske stammen Liburni. En kan også se spor etter antikke romerske bosettinger, en har blant annet funnet bygninger, mosaikk, mynter og en sarkofag. Det er også gjort arkeologiske funn under vann. Murene som omkranser dagens kirkegård går tilbake til 1000-tallet, de var da del av et Benediktiner-kloster.

På Sveti Petar kan en se restene av en borg fra 1600. Den ble oppført av venetianeren Filippo Pasqualigo for å forsvare området mot sjørøvere. De første kroatene kom til Ilovik på slutten av 1700-tallet fra Losinj, og dette markerte begynnelsen på det moderne Ilovik.

Det eldste nedskrevne navnet på øya er Neumua Insulae fra 1071. på 1200-tallet ble øya omtalt som Sanctus Petrus de Nimbis og senere San Pietro dei Nembi. Kroatiske innbyggere kaller den mindre øya Sveti Petar, og den største først Tovarnjak og til slutt Ilovik.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «GEOGRAFSKI I METEOROLOŠKI PODACI» (PDF). Kroatias statistiske byrå. Besøkt 13. april 2019. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]