Ekte vinranke

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Ekte vinranke
Ekte vinranke
Vitenskapelig(e)
navn
:
Vitis vinifera
L.
Norsk(e) navn: ekte vinranke
Hører til: vinranke,
vinfamilien,
Rosidae
IUCNs rødliste:
livskraftig
Habitat: berg, kratt, fuktig skog
Utbredelse: Sør-Europa, Asia

Ekte vinranke (Vitis vinifera) er en klatrende busk i vinfamilien.

Veksten er klatrende eller krypende, og den kan bli opptil 35 m lang. Bladene er spredte med todelte slyngtråder som sitter motsatt i forhold til bladene. Bladene har en lang stilk og har 5–7 fliker. Blomstene er små, grønne og tvekjønnede; de sitter i sammensatte klaser. Frukten heter drue og er et saftig bær som er 8–40 mm stort. Fruktfargen er grønn, rosa, purpur eller svart, ofte med et blåskjær.

Den viltvoksende formen regnes som subsp. sylvestris og skiller seg fra de dyrkede ved å være særbu; hann- og hunnblomster sitter på adskilte planter. Den vokser i fuktig skog, kratt og langs elver. Utbredelsen omfatter Korsika, Italia, Balkan og østover inn i Asia. Den dyrkede formen (subsp. vinifera) er forvillet mange steder.

Ekte vinranke er en av de eldste kulturplantene. Det er flere tusen sorter inkludert noen uten frø som må formeres vegetativt. Druene spises ferske, tørkede (rosiner og korinter) eller brukes til å lage saft og vin. Vinblader brukes i matlagingen i mange land. Planten dyrkes i områder med temperert eller subtropisk klima over hele verden. På grunn av den opprinnelige nordamerikanske vinlusa er det nå vanlig å pode ekte vinranke på stammer av andre, mer motstandsdyktige vinrankearter.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]