Organisasjonen av amerikanske stater

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Organisasjonen av amerikanske staters hovedkontor i Washington, D.C.

Organisasjonen av amerikanske stater (OAS) er en internasjonal organisasjon for de sjølstendige statene i Amerika.

Organisasjonen består av alle 35 stater i Amerika, til tross for at Honduras ble utestengt fra å delta aktivt den 5. juli 2009 på grunn av kuppet som fjernet den demokratisk valgte president Jose Manuel Zelaya fra makten.[1] Organisasjonen har understreket at dette er kun et midlertidig vedtak, og at de vil gjenopprette de diplomatiske relasjonene til landet når demokratiet er tilbake i landet.

Cuba var totalt utestengt fra deltakelse i OAS mellom februar 1962 og juni 2009.[2] Dette ble vedtatt på det åttende konsultative møtet i Punta del Este i Uruguay den 31. januar 1962 siden landet hadde en kommunistisk regjering. 14 stemte for, én mot (Cuba) og seks avholdt seg fra å stemme (Argentina, Bolivia, Brasil, Chile, Ecuador og Mexico). Cuba fikk igjen sin fullverdige status i OAS 3. juni 2009.[3] Dette etter at USA og OAS-statene hadde hatt samtaler om blant annet demokrati, siden OAS regner Cubas demokratiske situasjon er for dårlig.

Organisasjonen har sete i Washington, DC.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

StubbDenne artikkelen er dessverre kort eller mangelfull. Hvis du vet mer om emnet, kan du hjelpe Wikipedia ved å utvide den eller foreslå endringer.