Nortura

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Nortura SA
Organisasjonsform Samvirkeforetak
Nøkkelopplysninger 938 752 648
Etablert 15. november 2006
Hovedkontor Oslo
Bransje Næringsmiddelindustri
Produkt Kjøtt og egg
Styreleder Sveinung Svebestad
Adm. dir. Arne Kristian Kolberg
Antall ansatte ca 5500
Omsetning ca. NOK 19,2 milliarder
Nettside http://www.nortura.no
Norturas kontorer i Lørenveien 37 i Oslo

Nortura SA er et norsk konsernselskap som er et resultat av en fusjon mellom samvirkeforetakene Gilde Norsk Kjøtt BA og Prior Norge BA. Det var Gilde Norsk Kjøtt BA som var den juridisk overtagende part.

Den 15. november 2006 ble Nortura BA registrert i Brønnøysundregisteret. Navnet ble i 2009 endret til Nortura SA.[1] Selskapet er organisert som et samvirke, eid av 18 800 bønder, egg- og kjøttprodusenter som leverer råvarene. [2] Formålet er «Å omsette medlemmenes slakt, egg, livdyr og ull på best mulig måte. [...]».[3] Dette søkes oppnådd gjennom bl.a foredling, salg, markedsføring, og rådgivningstjeneste. Samvirket er da et produsentsamvirke og salgssamvirke. Virksomheten er medlem av interesseorganisasjonen Norsk Landbrukssamvirke.

Nortura SA er Norges største merkevarehus innen kjøtt- og eggprodukter, og omsetter for 19,2 milliarder kroner. Konsernet henter råvarer fra hele landet og har fabrikkvirksomhet i 30 kommuner og 13 fylker. I tillegg har konsernet flere hel- og deleide datterselskaper innen beslektet næringsvirksomhet i Norge, Danmark og England.

Nortura SA driver næringsmiddelindustri på samvirkebasis, og 18 800 egg- og kjøttprodusenter som leverer råvarer er eiere av konsernet. I dette samvirke får eierne sin del av resultatet gjennom betalingen de får for råvarene de leverer. Konsernet har ca 5 500 medarbeidere.

Hovedkontoret ligger i Lørenveien 39. Bygningen ble tegnet av arkitekt Adolf Agthe i 1911. Området er planlagt inkludert i Selvaagbyggs prosjekt Lørenbyen.

Norturas varemerker[rediger | rediger kilde]

Hel- eller deleide datterselskaper[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]