Liste over verdensutstillinger godkjent av BIE

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Liste over verdensutstillinger godkjent av BIE er en liste over alle verdensutstillinger som er godkjent av Bureau International des Expositions (BIE), inkludert de som har blitt anerkjent i ettertid.

Betegnelsen «Verdensutstilling» eller «Expo» refererer seg til de utstillingene som er størst og som har en varighet på tre til seks måneder. BIE-godkjente utstillinger deles i ulike typer; universelle, internasjonale eller spesialiserte.

Verdensutstillingen i London i 1851 regnes som den første anerkjente verdensutstillingen selv om det allerede i 1756 ble arrangert en internasjonal utstilling i London som fikk støtte av RSA.

For andre store internasjonale utstillinger som også kan benevnes verdensutstilling, se liste over verdensutstillinger.

Tidspunkt Verdensutstillingens navn Sted[1] Tema[2] eller symbol[3] Notable prosjekter Besøkende
i millioner[4]
Kostnad
(USD)
i millioner
[4]
Areal
(ha)[4]
04/1851 - 10/1851 Verdensutstillingen i London i 1851

The Great Exhibition

Storbritannia London Industri fra hele verden Krystallpalasset
Koh-i-Noordiamanten
6.00 1.65 10
05/1855 - 11/1855 Verdensutstillingen i Paris i 1855

Exposition Universelle

Frankrike Paris Jordbruk, industri og kunst Théâtre du Rond-Point
Palais d'Industrie
Bordeauxvin-klassifikasjonen
Saksofonen
5.00 2 15
05/1862 - 11/1862 Verdensutstillingen i London i 1862

1862 International Exhibition

Storbritannia London Industri og kunst 6.00 2 15
04/1867 - 11/1867 Verdensutstillingen i Paris i 1867

Exposition Universelle

Frankrike Paris Jordbruk, industri og kunst Marsmarken 15.00 4.5 69
05/1873 - 10/1873 Verdensutstillingen i Wien i 1873

Weltausstellung 1873 Wien

Østerrike-Ungarn Wien Kultur og utdannelse Rotunden 7.25 9.5 233
05/1876 - 11/1876 Verdensutstillingen i Philadelphia i 1876

Centennial Exposition

USA Philadelphia Uavhengighetserklæringen Centennial Arboretum
Telefonen
Heinz Ketchup
10.00 8 115
05/1878 -11/1878 Verdensutstillingen i Paris i 1878

Exposition Universell

Frankrike Paris Jordbruk, kunst og industri Frihetsgudinnen
Telefonen
Braille
16.00 11 75
09/1879 - 04/1880 Sydney International New South Wales Sydney Jordbruk, kunst og industri The Garden Palace, steam trams 1.1
10/1880 - 04/1881 Verdensutstillingen i Melbourne

Melbourne International Exhibition

Victoria Melbourne Kunst, produksjon, jordbruk og industri Royal Exhibition Buildings og Carlton Gardens 1.30 1.6 25
1888 - 1888 Melbourne Centennial Victoria Melbourne Kunst, produksjon, jordbruk og industri Royal Exhibition Buildings og Carlton Gardens
04/1888 - 12/1888 Verdensutstillinga i Barcelona 1888

Barcelona International

Spania Barcelona Kunst og industri Arc de Triomf
Columbusmonumentet
2.30 1.7 47
05/1889 - 10/1889 Verdensutstillingen i Paris i 1889

Exposition Universelle

Frankrike Paris Den franske revolusjonen Eiffeltårnet
Annie Oakley
32.00 0.3 96
05/1893 - 10/1893 World's Columbian USA Chicago Oppdagelsen av Amerika Midway Plaisance
Fine Arts Building
Lysrør
Pariserhjul
27.50 27 290
05/1897 - 11/1897 Verdensutstillingen i Brussel i 1897

Brussels International Exposition

Belgia Brussel Bilen 7.80 132
04/1900 - 11/1900 Verdensutstillingen i Paris i 1900

Exposition Universelle

Frankrike Paris Evaluation of a Century Film
Rulletrapp
Sommer-OL
50.80 18.75 120
05/1901 - 11/1901 Verdensutstillingen i Buffalo i 1901

Pan-American Exposition

USA Buffalo Utendørs belysning
Attentatet på William McKinley
Røntgenapparat
Temple of Music
8.00 141
04/1904 - 12/1904 Verdensutstillingen i St. Louis i 1904

Louisiana Purchase Exposition

USA St. Louis Louisiana Purchase Forest Park
Saint Louis Art Museum
Vulcan statue
Sommer-OL
19.50 31.5 500
04/1905 - 11/1905 Liège International Belgia Liège Belgias uavhengighet 7.00 2.9 70
04/1906 - 11/1906 Milan International Italia Milano Transport Elektrisk trikk 10.00 2.6 100
1907 - 1907 Dublin International Irland Dublin
04/1907 - 12/1907 Verdensutstillingen i Jamestown i 1907

Jamestown Exposition

USA Norfolk 300th Anniversary of Jamestown's settlement Jernbaneutstillinger
06/1909 - 10/1909 Verdensutstillingen i Seattle i 1909

Alaska–Yukon–Pacific Exposition

USA Seattle Development of the Pacific Northwest 10.00 3.7 100
04/1910 - 11/1910 Brussels International Belgia Brussel Industri 13.00 3.5 90
1911 - 1911 Turin International Italia Torino
04/1913 - 11/1913 Ghent International Belgia Gent Gent-Sint-Pieters jernbanestasjon 9.50 3.3 130
02/1915 - 12/1915 Verdensutstillingen i San Francisco i 1915

Panama–Pacific International Exposition

USA San Francisco Innvielsen av Panamakanalen Palace of Fine Arts
Exploratorium
19.00 25.8 254
03/1915 - 01/1917 Verdensutstillingen i San Diego i 1917

Panama–California Exposition

USA San Diego Feiring av åpningen av Panamakanalen Cabrillo Bridge
House of Charm
Spreckels Organ Pavilion
San Diego Museum of Man
San Diego Zoo
05/1929 - 06/1930 Verdensutstillingen i Sevilla i 1929

Ibero-American Exposition

Spania Sevilla
05/1929 - 01/1930 Verdensutstillinga i Barcelona 1929

Barcelona International

Spania Barcelona Kunst og industri Barcelonapaviljongen
Museu Nacional d'Art de Catalunya
Estadi Olímpic Lluís Companys
25 118
05/1933 - 11/1933 Verdensutstillingen i Chicago i 1933

A Century of Progress

USA Chicago «A Century of Progress» Sky Ride
Graf Zeppelin
Homes of Tomorrow
48.60 42.9 170
04/1935 - 11/1935 Verdensutstillingen i Brussel i 1935

Brussels International Exposition (1935)

Belgia Brussel «Transports, Colonisation» 20.00 197 BEF 152
05/1937 - 11/1937 Verdensutstillingen i Paris i 1937

Exposition Internationale des Arts et Techniques dans la Vie Moderne

Frankrike Paris «Arts and Technology in modern life» Triumfbuen 31.00 1,400 FRF 105
02/1939 - 09/1940 Verdensutstillingen i San Francisco i 1939

Golden Gate International Exposition

USA San Francisco «Pageant of the Pacific» Oakland Bay Bridge
Golden Gate Bridge
04/1939 - 10/1940 Verdensutstillingen i New York i 1939

New York World's Fair (1939)

USA New York «Building The World of Tomorrow» Flushing Park
Bell Labs' Voder
Magna Carta
Sci-fi Convention
45.00[5] 155[6] 500
07/1958 - 09/1958 Verdensutstillingen i Brussel i 1958

Brussels World's Fair (1958)

Belgia Brussel «A more human world» Heysel stadion
Atomium
41.00 2,500 BEF 200
04/1962 - 10/1962 Verdensutstillingen i Seattle i 1962

Century 21 Exposition

USA Seattle «Man in the Space Age» Seattle Center
Space Needle
Seattle Monorail
9.60[7] 47[7] 30
04/1964 - 10/1965 Verdensutstillingen i New York i 1964

New York World's Fair (1964)

USA New York «Man's Achievement on a Shrinking Globe in an Expanding Universe» Unisphere
Audio-Animatronics
500
04/1967 - 10/1967 Expo 67 Canada Montreal «Man and His World Land» Montreals metro
Habitat '67
Montreal Biosphère
50.00 431 CAD
04/1968 - 10/1968 Verdensutstillingen i San Antonio i 1968

HemisFair '68

USA San Antonio «Confluence of Civilizations in the Americas» Tower of the Americas
Institute of Texan Cultures
HemisFair Arena
6.40[8] 156[8] 37.64[8]
03/1970 - 09/1970 Expo 70 Japan Osaka «Progress and Harmony for Mankind» Tower of the Sun
Månesten
Elbil[9]
64.2 30
Profit[9]
329.82[9]
05/1974 - 11/1974 Expo 74 USA Spokane «Tomorrow's Fresh New Environment» IMAX[10] 4.80 78.4 41[10]
05/1982 - 10/1982 Verdensutstillingen i Knoxville i 1982

Knoxville International Energy Exposition

USA Knoxville «Energy Turns the World» Sunsphere 11.00 42[11] 30[11]
05/1984 - 11/1984 Verdensutstillingen i Louisiana i 1984

Louisiana World Exposition

USA New Orleans «The worlds of Rivers» Convention Center 7.30 350 33.99[12]
03/1985 - 09/1985 Expo 85 Japan Tsukuba «Dwellings and Surroundings - Science and Technology for Man at Home» 20.3 100[13]
05/1986 - 10/1986 Expo 86 Canada Vancouver «Transportation and Communication» Science World
Vancouver SkyTrain
BC Place Stadium
Canada Place
22.11 311 CAD deficit 70
04/1988 - 10/1988 Expo 88 Australia Brisbane «Leisure in the Age of Technology» Sunsails, Skyneedle 18.00 625 AUD 40
04/1992 - 10/1992 Expo 92 i Sevilla Spania Sevilla «The Era of Discovery» Puente del Alamillo 41.80 215
05/1992 - 08/1992 Expo Colombo 92 i Genova Italia Genova «Christopher Columbus, The Ship and the Sea» Aquarium of Genoa 1.7
08/1993 - 11/1993 Expo 93 Sør-Korea Daejeon «The Challenge of a New Road of Development» Daejeon Expo Park, Daejeon Museum of Art 14.50 25
05/1998 - 09/1998 Expo 98 Portugal Lisboa «The Oceans: A Heritage for the Future» Pavilhão Atlântico
Lisbon Oceanarium
Pavilion of Portugal
11.00 70
06/2000 - 10/2000 Expo 2000 Tyskland Hannover «Humankind, Nature, Technology» Hannover Principles 18.00 3,400,000 DM[14][15] 160
03/2005 - 09/2005 Expo 2005 Japan Aichi «Nature's Wisdom» Min nabo Totoro
Asimo robot
22.04 173
06/2008 - 09/2008 Expo 2008 Spania Zaragoza «Water and Sustainable development» Bridge Pavilion
Water Tower
05/2010 - 10/2010 Expo 2010 Kina Shanghai «Better City, Better Life» Expo Axis
73.08 $4.2 milliarder ($58 milliarder inkl. infrastruktur) 528
05/2012 - 08/2012 Expo 2012 Sør-Korea Yeosu «The Living Ocean and Coast»

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «list of International Exhibitions». International Exhibitions Bureau. Besøkt 14. juli 2006. 
  2. ^ «ExpoMuseum». Besøkt 16. juli 2006. 
  3. ^ «Symbols». International Exhibitions Bureau. Besøkt 16. juli 2006. 
  4. ^ a b c «BIE homepage». International Exhibitions Bureau. Besøkt 19. juli 2006. 
  5. ^ «Statistics of previous World Expositions». Besøkt 17. juli 2006. 
  6. ^ «NY 1939 facts». Besøkt 18. juli 2006. 
  7. ^ a b «Seattlea facts». Besøkt 17. juli 2006. 
  8. ^ a b c «San Antonio facts». Besøkt 21. juli 2006. 
  9. ^ a b c «Osaka facts». Besøkt 17. juli 2006. 
  10. ^ a b «Spokane facts». Besøkt 21. juli 2006. 
  11. ^ a b «Knoxville facts». Besøkt 21. juli 2006. 
  12. ^ «New Orleans facts». Besøkt 21. juli 2006. 
  13. ^ «Tsukuba facts». Besøkt 28. desember 2006. 
  14. ^ Berlin Online
  15. ^ Amazon - Offisiell katalog