Liste over kriger Afghanistan har deltatt i

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Krig Part 1 Part 2 Resultat
Første anglo-afghanske krig
(1839–1842)
Afghanistan Afghanistan Storbritannia Storbritannia Seier
  • Britisk tilbaketrekning
Den andre anglo-afghanske krig
(1878–1880)
Afghanistan Afghanistan Storbritannia Storbritannia Tap
  • Britene styrer Afghanistans utenrikspolitikk
Den tredje anglo-afghanske krig
(1919)
Afghanistan Afghanistan Storbritannia Storbritannia Uavgjort
Stammekrig og reformer
(1928–1929)
Afghanistan Barakzai-dynastiet Flag of Afghanistan (1929).svg Habibullāh Kalakāni Seier (til Barakzai-dynastiet)
  • Det tadsjikiske opprøret ble slått tilbake
Saur-revolusjonen
(1978)
Afghanistan Republikken Afghanistan Flag of the People's Democratic Party of Afghanistan.svg Demokratisk Folkeparti Regimeskifte
Borgerkrigen i Afghanistan – fase 1
(1978–1979)
Afghanistan Den demokratiske republikken Afghanistan
Støttet av:
Sovjetunionen Sovjetunionen
Flag of Jihad.svg Mujahedin
Støttet av:
USA USA
Pakistan Pakistan

Comunismo.svg RPGA

Stillstand
Borgerkrigen i Afghanistan – fase 2
(1979–1989)
Afghanistan Den demokratiske republikken Afghanistan
Sovjetunionen Sovjetunionen
Støttet av:
India India
Flag of Jihad.svg Mujahedin
Støttet av:
USA USA
Pakistan Pakistan
Saudi-Arabia Saudi-Arabia
Kina Kina
Iran Iran
Stillstand
  • Sovjetisk tilbaketrekning
  • Regjeringen beholder makten
  • Fortsettende borgerkrig
Borgerkrigen i Afghanistan – fase 3
(1989–1992)
Afghanistan Republikken Afghanistan Flag of Jihad.svg Mujahedin Regimeskifte
Borgerkrigen i Afghanistan – fase 4
(1992–1996)
Afghanistan Den islamske staten Afghanistan
Støttet av:
Russland Russland
Iran Iran
Flag of Taliban (original).svg Taliban
Flag of al-Qaeda in Iraq.svg Al Qaida
Støttet av:
Pakistan Pakistan
Saudi-Arabia Saudi-Arabia

Hezbi Islami.svg Hezb-i-Islami
Flag of Jihad.svg Hizb-i-wahdat
Flag of Afghanistan (1978).svg Junbish-i Milli
Støttet av:
Pakistan Pakistan
Usbekistan Usbekistan

Regimeskifte
  • Taliban tok kontroll over 80 prosent av Afghanistan
Borgerkrigen i Afghanistan – fase 5
(1996–2001)
Afghanistan Det islamske emiratet Afghanistan
Al-Qaeda Al-Qaida
Pakistan Pakistan
Støttet av:
Saudi-Arabia Saudi-Arabia
De forente arabiske emirater De forente arabiske emirater
Afghanistan Nordalliansen
Støttet av:
Russland Russland
Iran Iran
India India
Usbekistan Usbekistan
Stillstand
  • Amerikansk intervensjon i landet
Borgerkrigen i Afghanistan – fase 6
(2001–)
Invasjonen i 2001:
Afghanistan Det islamske emiratet Afghanistan
Motstandsgrupper (etter 2001)
Afghanistan Taliban
Al-Qaeda Al-Qaida
IMU IMU
Hezb-e-Islami Gulbuddin Hezb-e-Islami Gulbuddin
Jihad Hezb-e-Islami Khalis
Lashkar-e-Toiba Lashkar-e-Toiba
Jaishi-e-Mohammed Jaishi-e-Mohammed
Hizbul Mujahideen Hizbul Mujahideen
Tehreek-e-Taliban Pakistan Tehreek-e-Taliban Pakistan
Quetta Shura Quetta Shura
Taliban Tehreek-e-Nafaz
USA USA
Afghanistan Den islamske republikken Afghanistan(fra 7. oktober 2001)
Afghanistan Nordalliansen

ISAF ISAF

Pågår
  • Taliban-regjering styrtet
  • Al Qaida-leirer destruert
  • Valg av ny regjering