Afghanistans folkedemokratiske parti

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Afghanistans folkedemokratiske parti
Land Afghanistan Afghanistan
Erklært ideologi Marxismen-leninismen
Sekularisme
Progressivisme
Folkedemokrati
Anti-islamisme
Politisk posisjon Venstresiden
Grunnlagt 1965
Nedlagt 1992
Leder Noor Mohammed Taraki/Babrak Karmal (første)
Mohammed Najibullah (siste)
Ungdomsorg. Afghanistans demokratiske ungdomsorganisasjon
Hovedkontor Kabul, Afghanistan
Farger Rød
Medlemstall 70–100 000 (1982)

Afghanistan folkedemokratiske parti[1] (persisk: حزب دموکراتيک خلق افغانستان‎) ble stiftet i Kabul, Afghanistan i 1965. Flere av grunnleggerne hadde tatt høyere utdannelse i Moskva. Partiet var veldig inspirert av Stalin og Sovjetunionen og ble med en gang medlem av Komintern. Etter andre verdenskrig mottok partiet betydelig støtte fra Sovjet.

I 1973 gjør Mohammed Daoud Khan et kupp mot kong Zahir Shah. I årene som følger er Afghanistan politisk ustabilt og i 1978 gjør kommunistpartiet et kupp og tar makten. Motstanden mot regimet var betydelig. I tillegg var regimet preget av innbyrdes konflikter. I august 1978 begynte den amerikanske regjeringen å støtte mujahedin i deres motstandskamp mot kommunistregimet. Da regjeringen stod i fare for kollaps, intervenerte Sovjet 24. desember 1979. Etter store tap trakk Sovjet seg ut i 1989 og kommunistpartiet mistet det de hadde av makt.

Ulike krigsherrer hadde da kontroll over ulike deler av landet, men de tidligere medlemmene av kommunistpartiet fikk stort sett være i fred så lenge de holdt seg i ro.

I 1994, et par år etter kommunistenes fall, ble det vedtatt å forandre navn til Afghanistan sosialistparti. Politikken ble også noe moderert.

I 1996 tok Taliban makten i Kabul der mesteparten av partiet hold til. Taliban arresterte alle som var medlem av partiet og alle som under kommunisttiden hadde hatt styrende posisjoner. Tilsammen 27 medlemmer ble dømt til døden for uislamsk oppførsel (partiet hadde et ateistisk grunnsyn). Flere ble torturert før de ble hengt. Det var en massakre som har fått liten oppmerksomhet. Endel medlemmer klarte allikevel å flykte og tok tilhold i Pakistan.

Da den USA-støttede Nord-Alliansen kastet Taliban i 2001 gjenoppsto partiet på afghansk jord. Partiet hadde en representant ved konferansen som ble arrangert om Afghanistans fremtid i Bonn samme år.

Før presidentvalget i 2004 brøt en gruppe ut av partiet og stiftet Afghanistans kommunistiske parti (maoistisk). Afghanistans sosialistparti stilte en kandidat ved presidentvalget men kort tid før valget bestemte de seg for å boikotte valget. Ved valget til nasjonalforsamlingen samme dag fikk de to mandater. Partiet har i dag en politikk som tilsvarer de norske partiene Rødt eller SV

I 2006 dro en delegasjon fra partiet til Europaparlamentet der de blant annet besøkte den sosialistiske grupperingen. Møtet ble avbrutt etter kort til siden europeerne var misfornøyd med afganernes manglende fordømmelse av USA og NATO (de har et pragmatisk syn og mener at deres tilstedeværelse er bedre enn alternativet og de har mye dårligere erfaring med Taliban) og afghanerne var misfornøyd med manglende støtte fra sine europeiske søsterpartier.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Commons-logo.svg Commons: Kategori:People's Democratic Party of Afghanistan – bilder, video eller lyd