Kvensk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
«Kvensk» kan også referere til kvener.
Kvensk
kvääni
Brukt i Norge Norge
Region Troms og Finnmark
Antall brukere 2 000–8 000[1]
Lingvistisk
klassifikasjon
Uralsk
Finsk-ugrisk
Kvensk
Skriftsystem Det latinske alfabetet
Offisiell status
Offisielt i Porsanger kommune i Norge
Normert av Kvensk språkting
Språkkoder
ISO 639-3 fkv

Portal: Språk

Kvensk språk (kvensk: kvääni[2]) er et språk som tales i deler av Finnmark og Troms fylke av etterkommere av finskspråklige mennesker som kom til Nord-Norge fra grensedalen mellom Sverige og Finland, Tornedalen, og fra Nord-Finland. Disse menneskene og deres etterkommere blir ofte kalt kvener. Språket er basert på finsk, men har en rekke norske lånord. Kvensk tales særlig i Porsanger i Finnmark, mens det i Varanger i Finnmark er vanlig blant kvenene å kalle språket for finsk. Det kvenske språket i Porsanger har stor likhet med tornedalsfinsk (meänkieli), særlig på svensk side. I Troms er det også en del kvener, og siden forbindelsen til Tornedalen her har vært bedre enn i Porsanger, er også språket mer orientert mot standardfinsk. Det er uenighet om språkets navn blant kvenene. De kvener som er etterkommere etter den første vandringen fra Tornedalsområdet i Finland og Sverige til Nord-Troms og Vest-Finnmark fra tidlig på 1700-tallet er mer tilbøyelige til å omtale språket som kvensk, mens de som er etterkommere etter den nyere innvandringen på midten av 1800-tallet, da grensene mot Finland var fastsatt, er mer tilbøyelige til å kalle språket for finsk. Deres språk er da også en del nærmere dagens standardfinsk i Finland enn f.eks. det kvenske språket i Porsanger.

Det er forholdsvis nytt at kvener insisterer på å kalle språket for kvensk, og dette har en sterk etnopolitisk side. De siste tiårene har det blitt stadig mer viktig for miljøet rundt Norske kveners forbund å markere forskjell fra standardfinsk språk og kultur, og se mot Tornedalen for å finne de angivelige kvenske røttene. Et kart fra 1200-tallet forteller at Kvenland (Kainun maa) lå på begge sider av Tornedalen, ned mot Bottenviken. Kvensk har i dag status som et eget språk i Norge i hht regjeringens vedtak den 26. april 2005, og kvenene er en av de nasjonale minoritetene i landet, sammen med jøder, tatere/romanifolket, skogfinner og sigøynere/roma. Samene er kategorisert som urfolk, og har et atskillig sterkere vern av språk og kultur enn de nasjonale minoritetene.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Kvensk institutt:Kvener
  2. ^ [1]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

språkstubbDenne språkrelaterte artikkelen er dessverre kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.