Romanes

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Romanes
Romani
Brukt i Sigøynere uten eget land
Antall brukere 4,8 millioner
Lingvistisk
klassifikasjon
Indoeuropeisk
  Indoarisk
Skriftsystem Devanagari, gresk, kyrillisk, latinsk.
Språkkoder
ISO 639-2 rom
ISO 639-3 rom

Portal: Språk

Romanes eller romani er et indoarisk språk med mange varianter som blir brukt av romfolk (roma og sinti), også kjent som sigøynere. Termen romanés er på romspråk intet eget substantiv, men heller et adverb som betyr "som en rom". I Norge snakker taterne en særegen form for romani som kalles «skandoromani» eller Romani rakripa.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

En regner med at varianter av romanés blir talt av ca. 40 millioner mennesker. I Europa lever det 10–12 millioner roma, og nesten alle disse kan forstå hverandre tross dialektforskjeller. Eksempelvis bor det 10 000 roma i Finland. Disse hører til Kàlo-gruppen (Kaale), som dukket opp i Sverige-Finland1500-tallet. Språket deres har det samme rettsvern som samiske språk.

Ordtilfang[rediger | rediger kilde]

Ordtilfanget i romanes bærer sterkt preg av sigøynernes historie. Kjernen av ordtilfanget kommer fra de indoariske språkene rundt Panjab i India. Mange ord ligner på de tilsvarende ord i panjabi og hindi — slik som tallene fra én til fem. Andre vesentlige kilder er armensk, gresk, slaviske språk, romanske språk og germanske språk. Det finnes også enkelte hebraiske og finske ord i romanes.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


Se også[rediger | rediger kilde]