François Villon

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

François Villon (født i 1431 i Paris, død ca. 1463) var en en fransk dikter, og regnes som senmiddelalderens betydeligste dikter i Frankrike.[1]

François Villon var et pseudonym; hans egentlige navn var antagelig François de Montcorbier eller François des Loges. Under førstnevnte navn studerte han ved Sorbonne fra 1443 til 1452.[2] I 1455 drepte han en prest i en krangel og flyktet fra Paris, men dro tilbake til hovedstaden etter ca. 4 år og havnet snart i håndjern for vertshusslagsmål. Han sonet, men ble dømt til galgen i 1463 kort tid etter løslatelsen. Dommen ble imidlertid omgjort til ti års landsforvisning. Hva som skjer med Villon etter 1463 vet man ikke. Diktene vi kjenner skal ha blitt til i fengsel.

Bibliografi[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ François Villon: Fengselsfugl, galgenfugl og dikter. Etterord av Harald Gullichsen i François Villon: Testamentet og Spredte ballader. H. Aschehoug & Co., Oslo, 1994.
  2. ^ ibid.
Commons-logo.svg Commons: Kategori:François Villon – bilder, video eller lyd
forfatterstubbDenne biografien om en forfatter, lyriker eller dramatiker er dessverre kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.