Arktis

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Arktis. Den røde streken er isotermen 10 °C midlere temperatur for juli som avgrenser det arktiske klimaet.
Isødet i Arktis

Arktis er områdene rundt Nordpolen. Det finnes ulike definisjoner av hvilke områder dette omfatter. Noen ganger mener en bare det marine isdekket som flyter rundt polen når en snakker om Arktis, men bredere definisjoner tar også med nordlige landområder, som Svalbard, Grønland og det nordligste av Amerika. Disse definisjonene benytter gjerne sollysforholdene ved Polarsirkelen, de skrinne vegetasjonsforholdene ved den nordlige tregrensa, eller den klimatisk grensen for det arktiske Köppens E-klima, som ytre grense.[1]

Dersom en bruker den snevreste definisjonen av Arktis, er det ikke fast land i Arktis. Overflaten er dannet av store isflak som støter sammen og brekker fra hverandre. Tar en med landområder litt lenger sør, vil en se at de også er dekket av av isbreer, eller er tundralandskap, det vil si at det meste av jorda er frossen året rundt. Hvis en regner området sør til polarsirkelen, vil Arktis også inkludere noen nordlige skogområder i Sibir og i Fennoskandia.

Dyreliv[rediger | rediger kilde]

Dyrelivet er fortrinnsvis knyttet til havet, rikt på plankton, som gir næring for bl.a. krill, som igjen er mat for fisk, havpattedyr og hvaler.

De viktigste havpattedyrene er:

  • Seler
  • Hvaler
  • Hvalross (Odobenus rosmarus)
  • Isbjørn (Ursus maritimus) regnes i økologisk henseende til havpattedyrene, fordi den tilbringer det meste av livet på havisen og visse steder føder ungene sine i drivisen.

Av større landdyr finnes det:

Av smådyr kan nevnes:

Knapt 150 av verdens 9 000 fuglearter yngler i Arktis og bare vel halvparten har sin største utbredelse her. Den begrensende faktoren er ikke så mye kulden i seg selv, men i tilgjengelig næring.

I havene og under isen er det et rikt dyreliv. I tillegg til fisk og havpattedyr finnes det for eksempel mosdyr, sjøpunger, krepsdyr og muslinger. Symbolet på Arktis er likevel isbjørnen.

Klima[rediger | rediger kilde]

Minimum isutbredelse i Arktis har minsket med 7,4 % per tiår fra 1979 til 2005. I alt tilsvarer det et område på størrelse med Iran.

Navnets opprinnelse[rediger | rediger kilde]

Navnet Arktis kommer fra det greske ordet Arktos, som betyr bjørn. Stjernebildene som grekerne gav navn Store bjørn og Lille bjørn ligger i nord, og dermed ble dette dyret tilknyttet nordlige trakter. At isbjørnen er det dyret de fleste assosierer med Arktis, gjør navnet enda mer passende. Antarktikos, eller Antarktis er dermed motstykket til bjørnelandet, og ligger på den andre siden av jordkloden.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]


polarstubbDenne polarrelaterte artikkelen er dessverre kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.