1814 (TV-serie)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
1814
Sjanger Historisk drama
Nasjonalitet Norge Norge
Språk Norsk
Regi Stein Ørnhøi
Manus Stein Ørnhøi
Terje Nordby
Lengde 240 min.
Sending
Utgitt 23. desember 1989 (NRK)
Eksterne lenker
Sending

1814 var en norsk historisk mini-serie på fire som gikk på NRK-TV ved juletider i 1989. Serien var regissert av Stein Ørnhøi og skrevet av Terje Nordby.

Denne mini-serien var lagt til året 1814 og handlet om RiksforsamlingenEidsvoll som dannet Norges grunnlov. Serien forsøkte å rekontruere hendelsen. Flere kjente norske skuespillere medvirket i serien.

Handling[rediger | rediger kilde]

Serien tar utgangspunkt i historien omkring matros Even Thorsen (spilt av Bentein Baardson) som til tross for sine manglende kunnskaper om lese- og skrivekunsten likevel havnet blant den lærde overklassen som formet GrunnlovenEidsvoll. Thorsen var matros i Marinen, og ble av menige og underoffiserer valgt til Riksforsamlingen på Eidsvoll.

Jon Eikemo har en viktig rolle som Wilhelm Koren Christie, leder for selvstendighetspartiet. Mot ham sto grev Herman Wedel Jarlsberg (spilt av Bjørn Floberg) fra unionspartiet. En annen gjennomgangsfigur i serien er den danske prins Christian Frederik (som spilles av den danske skuespilleren Niels Anders Thorn). Prinsen var Norges stattholder som etter hvert sluttet seg til tanken om et selvstendig Norge og ble landets første konge (i tre uker) etter fire århundrer under Danmark.

Om serien[rediger | rediger kilde]

Historisk bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Danmark som Norge hørte inn under, støttet Napoleon under krigene i Europa, mens Sverige var i allianse med Russland og England mot Napoleon, som tapte et avgjørende slag ved Leipzig høsten 1813. Danmark var på tapernes side, og Sverige forlangte at Danmark skulle avstå Norge. Samtidig døde folk av sult i hele Norge. Det var hungersnød i landet i 1808, 1809 og 1812. Det gjæret i det norske folk som ikke hadde noe til overs for det danske eneveldet. Det var blant de viktige faktorene som samtidig økte presset på de som arbeidet med tanker om et selvstendig Norge. Men de 112 mennene som i denne situasjonen møttes på Eidsvold, hadde ingen politisk trening i å lede møter. Det ble mye rot, de snakket i munnen på hverandre, og overøste hverandre med det ene skjellsordet verre enn det andre.

Produksjon[rediger | rediger kilde]

Serien ble innspilt sommeren 1989. Nærmere 40 arbeidsledige medvirket som statister i serien. Studio 1 på Marienlyst ble omgjort til en tro kopi av Riksforsamlingen på Eidsvoll i anledningen.[1]

I rollene[rediger | rediger kilde]

Referanse[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «På Eidsvoll». VG. 6. juli 1989. Besøkt 27. mars 2009. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

  • 1814 i NRK Nett-TV (tilgjengelig for norske IP-adresser).