Lars Andreas Larssen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Lars Andreas Larssen
Født 27. mars 1935
Norge Melbu i Hadsel kommune, Nordland
Død 29. januar 2014 (78 år)
Ektefelle Monna Tandberg (tidligere samboer)
Thrine Naumann (skilt)
Sonja Lid (skilt)
Aktive år 1958 - 2005?
IMDB IMDb

Lars Andreas Larssen (født 27. mars 1935Melbu i Hadsel, død 29. januar 2014[1]) var en norsk skuespiller.

Virke[rediger | rediger kilde]

Larssen debuterte i 1958 på Folketeatret i stykket Cherrys have. Han var deretter ansatt ved Rogaland Teater i perioden 1959–62, og siden 1968 ved Nationaltheatret. Larssen var også en av de sentrale kreftene som var med på å etablere Teatret på Torshov hvor han særlig gjorde furore som komiker i Dario Fos Vi betaler ikke. Han spilte ellers i flere Ibsen-stykker.

Hans første filmrolle var i filmen Ni liv fra 1957 hvor han hadde en liten rolle. Han hadde en mer sentral rolle som «biskopens sønn» i filmen Herren og hans tjenere fra 1959 og som ordfører i filmen Piratene fra 1983. Larssen medvirket for det meste i biroller på film.

På TV var han mest kjent i rollen som rektor i familieserien Borgen skole som gikk på NRK i perioden 1988–91, og som «vis gammel mann i tårnet» i konkurranseserien Fangene på fortet som gikk på TV3 midt på 1990-tallet.

Sammen med kona Sonja Lid startet han i 1962 Fredskontoret i Stavanger.[2] Etter hvert vokste det fram fredskontor i en rekke byer.

Lars Andreas Larssen var far til forfatteren Vetle Lid Larssen og filmskaperen Gaute Lid Larssen som han hadde fra sitt første ekteskap med forfatteren og skuespilleren Sonja Lid. Siden var han gift med Thrine Naumann og de fikk sammen sønnen Lars Larssen Naumann som er rapper og er med i duoen Multicyde. Han var tidligere samboer med skuespilleren Monna Tandberg. Han var bror til politikeren Trude Drevland.

Annet[rediger | rediger kilde]

Det vakte en viss oppsikt da Larssen gikk til verbalt angrep på deltagerne i humorprogrammet Team Antonsen i 2004. Årsaken var en del faste innslag i TV-programmet som omhandlet nordlendinger, blant annet Joker nord og Kari Bremnes, som Larssen oppfattet som ren harselas, både av Nord-Norge og nordlendinger. Larssen møtte Kristopher Schau til debatt på Redaksjon EN i NRK1. Blant annet stilte avisen Nordlys seg negativ til Larssens reaksjoner, og på lederplass ble det skrevet at «Larssen ble truffet av det moderne Nord-Norge». Larssen ba deretter nordlendingene om unnskyldning og deltok også i selvironiske gjesteinnslag i Team Antonsen senere på vinteren. Det var flere som på det tidspunkt satte spørsmålstegn ved hans dømmekraft i forbindelse med nevnte opptrinn, som altså fant sted før den diagnosen omtalt i det følgende avsnittet ble offentliggjort.

I august 2007 gikk hans tidligere samboer, Monna Tandberg, ut med opplysningen om at Larssen led av Alzheimers sykdom og at sykdommen hadde blitt merkbar allerede i 2003. Da fikk Larssen så store problemer med å huske teksten til en forestilling han hadde spilt mange ganger før at han måtte kaste inn håndkleet, noe som etter hvert tvang ham til å gi opp scenelivet. Tandberg gikk ut til mediene med dette fordi hun ønsket større åpenhet rundt sykdommen for å hjelpe de som er rammet og deres pårørende.[3]

Filmografi[rediger | rediger kilde]

TV-opptredener[rediger | rediger kilde]

Radioteater[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]