Saksere

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Romerriket under Hadrian (117–138), opprinnelsesområdet til sakserne vises, i stor grad dagens Schleswig-Holstein

Sakserne var en mektig germansk folkegruppe fra området idag kjent som Niedersachsen, historisk kjent som Saksen, i Tyskland. De er første gang beskrevet av geografen Ptolemaios som et folk fra det sydlige Jylland og dagens Schleswig-Holstein, hvorfra de ser ut til å ha ekspandert mot syd og vest. Dagens saksere bor i Schleswig-Holstein, Niedersachsen, Sachsen-Anhalt, den nordlige delen av Nordrhein-Westfalen og den nordøstlige delen av Nederland. Navnet saksere kan også vise til innbyggere i den moderne staten Sachsen.

Noen saksere, sammen med anglere, jyder, frankere og frisere, invaderte Britannia i det 5. århundre og gav navn til kongedømmene Essex, Sussex og Wessex (øst-, syd- og vest-saksernes land), som sammen med det kortvarige Middlesex til slutt ble del av kongedømmet England (anglernes land).

Sammen kalles sakserne og anglerne vanligvis angelsakserne. Sakserne tok med seg sitt gammelsaksiske språk, en eldre form for nedertysk, som har utviklet seg til dagens engelsk.

I språk som finsk og estisk er saksere idag navnet på Tyskland og tyskere (Tyskland: Saksa på begge, tyskere: saksalaiset og sakslased), mens i noen keltiske språk er saksere navnet på engelskmenn (jf. det skotske ordet sassenach, avledet av gælisk sasunnach, og det irske sasanach, det bretonske saouzon, det walisiske sais).

Se også[rediger | rediger kilde]