Edwy av England

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Edwy
Konge av England
Edwy av England
Navn Eadwig All-Fair
Regjeringstid 955 - 959
Født ca. 941
Wessex
Død 1. oktober 959
Foreldre Edmund I
og Elgiva
Ektefelle Elgiva (erklært ugyldig)
Barn Ingen

Edwy eller Eadwig All-Fair («Den rettferdige») (ca. 941-1. oktober 959) var konge av England fra 955 og til sin død fire år senere. Edwy var den eldste sønn av kong Edmund I av England, og han ble valgt av adelskapet til å etterfølge sin onkel Edred av England som konge. Hans korte regime var merket av en pågående konflikt med hans familie, med thanene (adelsmennene) og spesielt kirken under lederskapet til biskop Dunstan og erkebiskop Odo den gode.

I henhold til en legende begynte feiden med Dunstan på dagen til Edwys innvielse da han unnlot å være til stede ved et møte med adelsmennene. Da Dunstan til slutt fant den unge monarken var han opptatt å danse med en unge kvinne av høy byrd ved navn Ethelgive og nektet å bli med tilbake sammen med biskopen. Rasende over dette trakk Dunstan Edwy med seg og tvang ham til å gi avkall på piken ved å kalle henne en «hore». Senere da Dunstan innså at han hadde mistet kongens velvilje fant han det best å flykte til han var trygt innenfor murene i sitt kloster, men Edwy, oppildnet av Ethelgive, fulgte etter ham og plyndret og herjet klosteret. Dunstan klarte igjen å flykte og dro utenlands. Han nektet å komme tilbake til England før Edwy var død og begravd.

Frustrert over kongens skattebyrder byttet thanene i Mercia og Northumbria, støttet fra erkebiskop Odo, deres troskap til Edwys bror Edgar i 957. Edwy ble beseiret i et slag ved Gloucester, men for å forhindre at landet havnet i en borgerkrig ble det oppnådd en enighet mellom adelsmennene. Avtalen betød at kongedømmet ble delt langs elven Thames hvor Edwy beholdt Wessex og Kent i sør og Edgar styrte områdene i nord. I de få gjenværende årene av Edwys regime styrte han klokt og ga betydelige gaver til kirken. Han døde, dog, i en alder av 18 eller 19 år, og ble etterfulgt av sin bror og rival Edgar som da gjenforente kongedømmet.


Forgjenger:
 Edred 
Konge av England
(ca. 955959)
Etterfølger:
 Edgar