Marguerite av Frankrike (1158–1197)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Marguerite av Frankrike
Født1158Rediger på Wikidata
Paris
Død1197Rediger på Wikidata
Tyr
Akko
BeskjeftigelseRegjerende dronning Rediger på Wikidata
EktefelleHenrik den unge konge (1160–)[1][2]
Béla III av Ungarn (1185*–)[2]
FarLudvig VII av Frankrike
MorConstance av Castilla
SøskenFilip II August av Frankrike
Agnes av Frankrike
Alys, grevinne av Vexin
Alix av Frankrike
Marie Capet, grevinne av Champagne
BarnWilliam of France and the England[3]
NasjonalitetFrankrike
GravlagtLibanon
Våpenskjold
Marguerite av Frankrikes våpenskjold

Marguerite av Frankrike (født november 1158, død august/september 1197) var den eldste datteren til kong Ludvig VII av Frankrike med hans andre hustru Constance av Castilla.

Marguerite var den yngre halvsøsteren til Marie, grevinne av Champagne og Alix, grevinne av Blois, som ble født av hennes fars første hustru Eleanora av Aquitaine. Hennes to eldre halvsøstre var også eldre halvsøstre av hennes framtidige ektemann.

Første ekteskap[rediger | rediger kilde]

Hun ble først gift med Henrik den unge konge, som han ble kalt, som sønn og arving av kong Henrik II av England, den 2. november 1160. Henrik var den andre av de fem sønnene som hans dronning Eleanora av Aquitaine fødte ham. Henrik den unge konge var fem år gammel da denne avtalen mellom kongehusene i England og Frankrike kom i stand. Marguerite selv var to år gammel. Hennes medgift var det meget viktige og med bestridte området Vexin i Normandie[4]

Hennes ektemann ble (teoretisk) samkonge med hans far i 1170, men Marguerite ble ikke kronet sammen med sin ektemann den 14. juli 1170, noe som gjorde hennes far, den franske kongen rasende. Grunnen til at dette ikke skjedde er uklart. For å bedre forholdet til den franske kongen fikk Henrik II sin sønn og Marguerite kronet sammen i Winchester Cathedral den 27. august 1172.[5] Marguerite ble gravid og fødte deretter deres eneste sønn, William, den 19. juni 1172, men barnet ble født for tidlig og døde noen dager senere, den 22. juni.

I 1182 ble hun anklaget for å ha hatt et utenomekteskapelig forhold til William Marshal, 1. jarl av Pembroke, selv samtidige skribenter tvilte om sannheten i disse anklagene. Henrik II kan startet en prosess for å få deres ekteskap annullert, tilsynelatende på grunn av hennes utroskap, men i virkeligheten for at hun ikke fødte en mannlig arving. Marguerite ble sendt tilbake til Frankrike, i henhold til moderne historikere, for å sikre seg at hun var trygg i løpet av borgerkrigen med Henrik den unge konges yngre bror Rikard Løvehjerte. Hennes ektemann døde i 1183 av sykdom mens han var på hærtokt i regionen Dordogne i Frankrike.

Andre ekteskap[rediger | rediger kilde]

Etter å ha mottatt en vesentlig livrente i bytte for å overgi hennes medgift Gisors og normandiske Vexin ble hun gift med kong Béla III av Ungarn i hans andre ekteskap i 1186. Vanskeligheten med å føde hennes eneste barn i 1177 synes å ha gjort henne steril. Hun fikk ingen andre barn med hverken Henrik den unge konge eller med Béla III.

Siste år[rediger | rediger kilde]

Marguerite ble enke for andre gang i 1196 og døde selv på pilegrimsreise til Det hellige land ved Sankt Johannes i byen Akko i 1197. Hun døde kun noen dager etter at hun hadde ankommet Midtøsten. Hun ble gravlagt i katedralen i Tyr, i henhold til Ernoul, kronikøren som hadde fortsatt krønikene til Vilhelm av Tyr.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Kindred Britain[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b The Peerage person ID p10216.htm#i102152, besøkt 7. august 2020[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ The Peerage[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ Gilbert av Mons, Gislebertus, Laura Napran; Chronicle of Hainaut; Boydell Press, 2005
  5. ^ Aurell, Martin: The Plantagenet empire, 1154-1224, Pearson Education, 2007