Wikipedia:Veiledning/Formatering

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Introduksjon   Redigering   Formatering   Wikipedia-lenker   Sitere kilder   Diskusjonssider   Husk på   Registrering   Mer info    


En videoveiledning som forklarer hvordan man lager fet tekst og wikilenker

Formatering av en Wikipedia-artikkel er noe annerledes fra å skrive i en standard tekstbehandler (se jukselappen). I stedet for en streng WYSIWYG-tilnærming ("What You See Is What You Get"), bruker Wikipedia tekstkoder for å lage de forskjellige elementene i en side (f.eks. overskrifter). Dette markeringsspråket er kjent som wikitekst eller wiki-markup og er utformet for å lette redigeringen.

Fet og kursiv[rediger kilde]

De oftest brukte wikitaggene er fet og kursiv.[trenger referanse] Fet og kursiv lages ved å omgi et ord eller en frase med henholdsvis tre og to par med apostrofer ('):

Du skriver Du får
''kursiv'' kursiv

'''fet'''

fet

'''''fet kursiv'''''

fet kursiv

På Wikipedia blir navnene på artikkelens emne skrevet i fet når de nevnes for første gang i artikkelen. For eksempel begynner artikkelen Elizabeth II slik:

Elizabeth II (Elizabeth Alexandra Mary; født 21. april 1926 i London) er den regjerende dronningen i Det forente kongerike Storbritannia og Nord-Irland, Antigua og Barbuda, Australia, Bahamas, Barbados, Belize, Canada, Grenada, Jamaica, New Zealand, Papua Ny-Guinea, Saint Kitts og Nevis, Saint Lucia, Saint Vincent og Grenadinene, Salomonøyene og Tuvalu, som til sammen har en befolkning på 140 millioner. Hun er også overhode for Samveldet av nasjoner.

Kursiv kan brukes for navnene på bøker, filmer, album og data-/videospilltitler. Hvis artikkelens emne er en bok- eller filmtittel og blir nevnt for første gang, brukes fet kursiv.

For mer informasjon om bruk av fet og kursiv, se Wikipedia:Stilmanual.

Overskrifter og underoverskrifter[rediger kilde]

Overskrifter og underoverskrifter er en måte å forbedre organiseringen av en artikkel. Hvis du kan se to eller flere særskilte emner som omtales, med mer enn et par avsnitt for hver, kan du gjøre artikkelen mer lesbar ved å sette inn en overskrift for hvert emne – som leder hvert av dem inn i sin egen seksjon.

Dette kan gå opp til underunderunderunderoverskrifter[rediger kilde]

Overskrifter lages slik:

Du skriver Du får

== Elizabeth IIs hatter ==

Elizabeth IIs hatter[rediger kilde]

=== Stråhatter ===

Stråhatter[rediger kilde]

Hvis en artikkel har minst fire overskrifter, vil en innholdsfortegnelse automatisk bli generert. Forsøk å lage en overskrift i denne sidens sandkasse. Den vil automatisk bli lagt til i sidens innholdsfortegnelse, hvis man antar at tre andre allerede eksisterer.

Senket & hevet skrift[rediger kilde]

Eksempel:

  • H<sub>2</sub>SO<sub>4</sub> &rarr; 2 H<sup>+</sup> + SO<sub>4</sub><sup>2-</sup> gir: H2SO4 → 2 H+ + SO42-

Wikitekst innholder alle funksjoner som trengs for å følge Wikipedias formateringskonvensjoner og kjennskap til HTML-kode er ikke nødvendig, selv om den ofte brukes for mer spesifikk formatering slik som farger, tekst og avsnittsstiler, og sidelayout.

Se også[rediger kilde]

Se Wikipedia:Redigering eller Wikipedia:Jukselapp for mer om redigering av sider. Du kan også sjekke ut et eksempel på en annotert artikkel.
Test det du har lært i sandkassen
Fortsett veiledningen med Wikipedia-lenker