Hopp til innhold

Wikipedia:Veiledning/Redigering

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Introduksjon   Redigering   Formatering   Wikipedia-lenker   Sitere kilder   Diskusjonssider   Husk på   Registrering   Mer info    
Klikk på fanen «Rediger» for å redigere en artikkel

Med unntak av beskyttede sider, har hver side en «Rediger»-fane som lar deg redigere siden du ser på. Den er Wikipedias mest grunnleggende funksjon, og lar deg korrigere og legge inn fakta i artikler. Hvis du legger inn informasjon i en artikkel, vennligst gi referanser, fordi fakta uten referanser kan bli fjernet. Så vær klar og tydelig og gi referanser.

For å øve på redigering, så til sandkassen og klikk på «Rediger»-fanen. Når du klikker på fanen, åpnes redigeringsvinduet som inneholder teksten på siden. Skriv noe morsomt og interessant, eller bare erstatt ordene med dine egne. Klikk på knappen Lagre siden og se hva du har gjort!

Redigeringsforklaring

[rediger kilde]

Din første redigeringsøvelse (over) hoppet over to trinn du bør gjøre hvis du redigerer en artikkel eller en annen side. Så klikk «Rediger"-fanen igjen, skriv litt tekst og gjør så ytterligere to trinn.

For det første, når du redigerer en side, betraktes det som god etikette å skrive en forklaring på endringene dine i boksen Redigeringsforklaring, som du finner under redigeringsvinduet. Det er ok at forklaringen er kort. For eksempel, hvis du retter en skrivefeil, kan du skrive bare «typo». Også, hvis endringen du har gjort er liten, slik som retting av staving eller grammatikk, er det nyttig å krysse av for «Dette er en mindre endring». (Denne boksen er bare tilgjengelig hvis du har logget inn.) For sandkasseredigeringen din passer det sannsynligvis med redigeringsforklaringen «Testing».

Forhåndsvisning

[rediger kilde]
Knappen «Forhåndsvisning» er rett til høyre for knappen «Lagre siden» og under redigeringsforklaringsfeltet.

For det andre, du bør alltid bruke knappen Forhåndsvisning. Etter at du har skrevet en endring i redigeringsboksen for sandkassen, klikk på knappen «Forhåndsvisning» istedenfor Lagre siden. Dette lar deg se hvordan siden vi bli seende ut etter redigeringen din, før du faktisk lagrer. Vi gjør alle feil; denne funksjonen hjelper deg med å oppdage dem før andre folk ser dem. Ved å bruke forhåndsvisningen før du lagrer kan du også prøve formateringsendringer og andre redigeringer uten å gjøre sidehistorikken unødvendig lang. Glem likevel ikke å lagre endringene dine etter forhåndsvisning!

Lagre siden

[rediger kilde]

Ferdig med redigeringsforklaringen? Har du sett på forhåndsvisningen? Da er du klar for det siste trinnet: klikk knappen Lagre siden.

Prøv å redigere i sandkassen
Fortsett veiledningen med Formatering