Wikipedia:Veiledning/Diskusjonssider

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Introduksjon   Redigering   Formatering   Wikipedia-lenker   Sitere kilder   Diskusjonssider   Husk på   Registrering   Mer info    
En videoveiledning som forklarer hva diskusjonssider er og hvordan man bruker dem

Diskusjonssider er en nøkkelfunksjon i Wikipedia, som gjør det mulig å diskutere artikler og andre saker med andre wikipedianere. De skal ikke brukes som et chatrom eller slagmark eller for generell diskusjon av artikkelens emne.

Hvis du har et spørsmål, en bekymring eller en kommentar relatert til forbedring av en artikkel, legg inn en beskjed på artikkelens diskusjonsside og ikke på selve artikkelen. Du kan gjøre det ved å klikke på fanen "Diskusjon" på toppen av siden. Det er ok å opprette siden hvis den ikke allerede eksisterer.

Hvis du svarer på noen andres kommentarer, putt din kommentar under deres. Du bør bruke riktig inntrykk (se seksjonen nedenfor). Hvis du ikke svarer til noen andre, men poster noe om noe nytt, bruk fanen "Nytt emne" på toppen av diskusjonssiden, dette går da automatisk til bunnen av siden.

Du bør alltid signere dine kommentarer ved å skrive ~~~~ på slutten av innlegget, dette legger automatisk til ditt brukernavn, dato og tid etter at du lagrer siden. Ellers vil innlegget ditt bli stående uten navnet ditt. (For å gjøre det lettvint er det en knapp med et signaturikon på toppen av redigeringsboksen, denne setter inn --~~~~ når du klikker på den.)

Hvis du ikke har en brukerkonto, eller hvis du har en, men ikke har logget inn, vil din datamaskins eksterne IP-adresse bli brukt som signatur når du skriver ~~~~ og lagrer redigeringen. Og i slike tilfeller, uansett om du signerer eller ikke, vil din IP-adresse blir lagret (i sidehistorikken). Hvis du ikke vil at din IP-adresse skal lagres av Wikipedia på denne måten, bør du få deg et brukernavn ved å opprette en gratis konto.

Brukerdiskusjonssider

Enhver registrert bruker (dvs. enhver person med brukernavn) har en brukerdiskusjonsside der andre bidragsytere kan legge igjen beskjeder. Dette omfatter også bidragsytere som ikke har opprettet en konto. Hvis noen har lagt igjen en beskjed til deg, vil du (hvis du er logget inn) se en melding øverst på alle Wikipedia-sider som sier "Du har nye meldinger", med en lenke til din brukerdiskusjonsside.

Du svarer ved å redigere din egen brukerdiskusjonsside og skrive svaret under den opprinnelige meldingen. Ved å ta med en lenke til brukernavnet til den som skrev meldingen, vil brukeren få beskjed om at du har svart. Hvis vi antar at brukeren heter Forfatter, kan dette gjøres ved å skrive [[Bruker:Forfatter]] eller [[Bruker:Forfatter|]] eller [[Bruker:Forfatter|HVA SOM HELST]] eller {{re|Forfatter}}.

Innrykk

Innrykk kan forbedre utformingen av en diskusjon betraktelig, og gjøre den mye lettere å lese. En vanlig praksis er å rykke inn svaret ditt ett nivå dypere enn personen du svarer.

Det er flere måter å rykke inn på Wikipedia:

Vanlig innrykk

Den enkleste måten å lage innrykk på er å plassere et kolon i begynnelsen av linjen. Jo flere kolon du skriver, jo mer innrykket vil teksten bli. Et linjeskift (trykke Enter eller Return) markerer slutten av det innrykkede avsnittet.

For eksempel:

Denne er justert helt til venstre.
: Denne er rykket inn litt.
:: Denne er rykket inn mer.

blir vist som:

Denne er justert helt til venstre.
Denne er rykket inn litt.
Denne er rykket inn mer.

Punktliste

Du kan også rykke inn ved hjelp av en punktliste, som også brukes til lister. For å sette inn et punkt, skriv en stjerne (*) på begynnelsen av linjen. På samme måte som med innrykk, betyr flere stjerner mer inntrykk.

Et kort eksempel:

* Første listepunkt
* Andre listepunkt
** Underpunkt under det andre
* Tredje listepunkt

Som vises som:

  • Første listepunkt
  • Andre listepunkt
    • Underpunkt under det andre
  • Tredje listepunkt

Nummererte lister

Du kan også lage nummererte lister. For å gjøre det, bruk nummertegnet (#). Denne brukes vanligvis for meningsmåling og avstemming, og er ellers ganske sjelden. Du kan også endre innrykket ved å endre antall #.

Eksempel:

# Første listepunkt
# Andre listepunkt
## Underpunkt under det andre
# Tredje listepunkt


Vises som:

  1. Første listepunkt
  2. Andre listepunkt
    1. Underpunkt under det andre
  3. Tredje listepunkt
Fortsett veiledningen med Husk på