Wikipedia:Veiledning/Wikipedia-lenker

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Introduksjon   Redigering   Formatering   Wikipedia-lenker   Sitere kilder   Diskusjonssider   Husk på   Registrering   Mer info    
En videoveiledning om grunnleggende wiki-markup, heriblant å lage lenker

Å lenke sammen Wikipedia-artikler er meget viktig. Disse lenkene lages lett og tillater brukere å hoppe til informasjon relatert til artikkelen de leser, og bidrar sterkt til Wikipedias nytte.

Hvordan lenke[rediger kilde]

For å lage en lenke til en annen Wikipedia-side (lenken kalles wikilenke), putt den i doble hakeparenteser, slik:

[[Sandkasse]]

etter at du lagrer redigeringen vil leseren se dette slik: Sandkasse

Hvis du vil lenke til en artikkel, men vise en annen tekst for lenken, kan du gjøre dette ved å legge til tegnet "|" fulgt av det alternative navnet. For eksempel:

[[Stjerne (klassifisering)|Stjerne]] og [[Stjerne (symbol)|Stjerne]]

vil begge vises som Stjerne, men lenke til forskjellige artikler. Les også om Hjelp:Pipetrikset.

Du kan lage en lenke til et spesielt avsnitt (overskrift). Det som kommer etter # må være en overskrift. Dette foregår på denne måten:

[[Målside#Målavsnitt|tekst som skal vises]]

For eksempel:

[[Wikipedia:Veiledning/Wikipedia-lenker#Kategorier|Kategorier]]

vil vises slik: Kategorier

Hvis du vil at den viste teksten skal være kursiv eller fet, tilføy apostrofer utenpå hakeparentesene slik som dette:

''[[Krig og fred]]''

som vil vises som dette: Krig og fred

Vennligst kontroller lenkene for å sikre at de peker til riktig artikkel. For eksempel peker Slange til artikkelen om dyret, mens Slange (teknikk) peker til artikkelen om slanger av typen hageslange o.l. Det finnes også pekersider, som ikke er artikler, men snarere sider som inneholder lenker til artikler med lignende titler.

Når man skal lenke[rediger kilde]

Å legge inn lenker i en artikkel gjør den nyttigere, men for mange lenker kan bli distraherende. For å unngå overlenking bør du vanligvis bare lage en lenke i en artikkel der ordet eller frasen blir nevnt første gang (derfor har ofte innledende seksjon i artikler flere lenker enn andre seksjoner). Du bør ikke lenke vanlige ord slik som "stat" og "verden", selv om Wikipedia har artikler for disse ordene, med mindre disse vanlige ordene er sentrale konsepter i artikkelen.

Ved å se på andre Wikipedia-artikler kan du lære om når du skal legge til lenker. Du kan finne en liste over artikler av høy kvalitet på siden om utmerkede artikler.

Kategorier[rediger kilde]

Du kan også putte artikkelen i en kategori sammen med andre artikler om en lignende emne. Nær bunnen av artikkelen, skriv [[Kategori:]], og putt navnet på kategorien mellom kolonet og hakeparentesene. For eksempel [[Kategori:Wikipedia:Eldre veiledningsgjennomgang]].

Det er meget viktig å putte i riktige kategorier slik at andre folk lett kan finne arbeidet ditt. Den beste måten å finne hvilke kategorier man skal putte artikkelen i er å se på sider om lignende emner og kontrollere hvilke kategorier de bruker. Hvis du for eksempel skriver en artikkel om en tretype, kan du se på en artikkel om en annen tretype for å se hvilke kategorier som kan være passende.

Test det du har lært i sandkassa
Fortsett veiledningen med Sitere kilder