Wikipedia:Underprosjekter/Kirker

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Portal Stavanger domkirke

Noen wikipediabrukere har gått sammen i ett prosjekt for å skrive artikler om ett spesielt emne og standardisere utformingen på disse. Denne siden og dens undersider inneholder deres ideer og forslag. Se To-do listen og diskusjonssiden om du ønsker å bidra.

Kirker i Norge

Formål[rediger kilde]

Dette prosjektet har som mål å lage og standardisere og utvikle artikler om kirker i Norge.

Lignende prosjekt[rediger kilde]

Bidragsytere[rediger kilde]

Struktur[rediger kilde]

Delmål[rediger kilde]

  1. Artikler om alle viktige norske middelalderkirker i stein.
  2. Opprette egen infoboks for Stavkirker. Infoboksen som brukes Mal:Infoboks katedral er blitt så fleksibel at den kan brukes på stavkirkene.
  3. Artikler om alle norske Stavkirker.

Infobokser[rediger kilde]

{{Mal:Infoboks katedral}} – diskutér


I tillegg til infobokser bruker prosjektet noen andre maler

{{Mal:Kirkearkitektur}} – diskutér

{{Mal:Note}} – diskutér

{{Mal:Fotnote}} – diskutér


Prosjektarbeid[rediger kilde]

Hjelp med arbeid med Kirker i Norge[rediger kilde]

For noen dager siden kom et spørsmål på diskusjonssiden til Liste over stavkirker om hvorfor der var 32 kirker og ikke bare de 28 som er på de offisielle listene over bevarte stavkirker. Dette fikk meg til å se igjennom det som finnes på wikipedia om Kirker i Norge.

Som emner vi bør ha mener jeg at det først må arbeides med er middelalderens kirker som er et basisutvalg av kunnskap et leksikon bør inneholde og viktig kulturhistorisk for landet vårt.

Selvfølgelig er det viktig å skrive om stedets kirke og senere epoker, men det bør vi kanskje utsette litt eller ta når det passser.

En gjennomgang av stavkirkelisten viser at her er mye å gjøre og det står ikke bedre til med steinkirkene.

Ut fra den nyeste litteraturen som foreligger har jeg laget en liste på 44 steinkirker som jeg mener vi bør ha artikkler om i denne første offensiven.

Spørsmålet er da om det er noen som kunns tenke seg å hjelpe til med å skrive om stavkirkene og steinkirkene. Det hadde også vært fint å få infobokser på sidene.

Hvor finne informasjon[rediger kilde]

Når det gjelder stavkirkene er ikke det så vanskelig å finne stoff. Det finnes deler av en doktoravhandling publisert online. Denne informasjonen finner en lett på dette kartet: http://www.stavkirke.org/stavkirker_kart.html det er bare å trykke ved de enkelte kirkene.

Når det gjelder steinkirkenen er det litt vanskeligere.

Jeg har listet opp de 44 kirkene som er nevnt i kirker i Norge Norske middelalderkirker i stein og jeg har tillatt meg å laste opp et kart over disse på eget domene som et arbeidsdokument. http://kunsthistorie.com/foto/Kart-over-middelalderkirker.jpg

Kanskje kan noen som har denne kunnskapen kan lage et tillsvarende kart for Wikipedia da dette ikke vil kunne publiseres her.

Når det gjelder skrevne kilder online er det litt variert og en må nok lete litt etter hver kirke.

Artikler som bør opprettes[rediger kilde]

Prioritert rekkefølge

Kirker[rediger kilde]

Først de på den opprinnelig listen så andre kirker

Kirkerelatert[rediger kilde]

  1. Altertavle
  2. Alterskap
  3. Alterfrontal
  4. Døpefont
  5. Prekestol

Perioder[rediger kilde]

  1. Romansk
  2. Gotikk

Artikler som bør forbedres[rediger kilde]

Krav til en god artikkel[rediger kilde]

Når en skriver om historiske objekter så blir det lett en diskusjon om hva som er riktig og hva som er feil. Vær nøye med å påføre referanser slik at neste mann som redigerer ser hva som er bakgrunnen for påstander.

Til påføring av referanser brukes {{Mal:Note}} og {{Mal:Fotnote}}. Disse samles til slutt i en sortert liste under «Litteratur». Lenker som er brukt som kilder settes under litteratur.

Andre lenker settes under «Eksterne lenker».

Det er også lett at en skriver lange avhandlinger om underholdende temaer. Historikken til en gammel kirke kan ofte være svært underholdende! Problemet er at dette er et leksikon, ikke et litterært verk. Begrens deg og unngå blomsterspråk og superlativer. Det heter ikke «..er en fantastisk kirke i et naturskjønt landskap». Det heter «...er en kirke på sin opprinnelige tuft». Tørt, kjedelig og udiskutabelt.

Artikler som er gode eksempler[rediger kilde]

Skriv inn hva som er bra og hva som er mindre bra slik at andre kan unngå å gjøre samme feilen igjen

Aktuelle lenker[rediger kilde]

Gode sider på Wikipedia og bilder[rediger kilde]