Victoria Falls nasjonalpark

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Victoria Falls nasjonalpark
The Smoke that Thunders, Victoria Falls, Zimbabwe (14536310395).jpg
LandZimbabwe Zimbabwe
OmrådeMatabeleland North
Nærmeste byVictoria Falls
Grunnlagt1950
Oppkalt etterVictoriafallene
Areal23,4 km²
Opprettet1952

Victoria Falls nasjonalpark
17°55′00″S 25°40′00″Ø

Victoria Falls nasjonalpark ligger nordvest i Zimbabwe og grenser til Zambia i nord og øst. Parkens nord- og østgrense utgjøres av elven Zambezi - som også er grenseelv mot Zambia. Parkens totale areal er 23,4 km2, noe som gjør den til Zimbabwes minste nasjonalpark i utstrekning. Parkens hovedattraksjon er Victoriafallene og plante- og dyrelivet den rike, stabile vanntilførselen muliggjør. I den sørlige delen er 17,5 km2 definert som et beskyttet våtmarksområde i henhold til Ramsar-konvensjonen.[1] Victoria Falls nasjonalpark er sammen med Zambezi nasjonalpark like i nærheten inkludert i det internasjonale verneområdet Kavango-Zambezi Transfrontier Conservation Area (KAZA) som er et samarbeid mellom nabolandene Angola, Botswana, Namibia, Zambia og Zimbabwe.[2] Hele Victoria Falls nasjonalpark inngår i området omfattet av Victoriafallenes verdensarvstatus.[3]

Den nærmeste byen er Victoria Falls som ligger ved grensen både til Zambia og nasjonalparken.

Landskap[rediger | rediger kilde]

Parkens høyeste punkt er litt over 900 moh. De lavestliggende områdene er litt over 700 moh. ved elvebredden i elvekløften skapt av Zambezi. Selve elven er ikke en del av nasjonalparken, men elvebredden fra omtrent 6 kilometer over fossen til 12 kilometer nedenfor fossen hører til. Plantelivet består av omkring 400 forskjellige arter av trær, busker, bregner, gress og halvgress samt 170 blomsterarter. Blant disse er det verd å nevne afrikansk oliventre (Olea europaea subsp. cuspidata), Natal-mahogni (Trichilia emetica) og fikentre (Ficus sur). Omtrent 80% av trærne i parken utgjøres av villdaddelpalmer (Phoenix reclinata), kristtorn-arten Ilex mitis og trær av sapodillefamilien.

Klima[rediger | rediger kilde]

I sommermånedene fra november til mars er det varmt og fuktig. Vintermånedene er kjølige og tørre, og det kan bli kaldt om nettene.

Dyreliv[rediger | rediger kilde]

David Livingstone var den første europeer som så fossen. Denne statuen av ham står i nasjonalparken

På tross av parkens beskjedne størrelse og forstyrrelser fra masseturismen rundt Victoriafallene, er det biologiske mangfoldet stort. I nærheten av fossen er luften fylt med vanndråper, noe som gir grobunn for en lokal regnskog som er leveområde for mange fugler, pattedyr og amfibier.

Afrikas fem store kan sees i nasjonalparken. De fem store er: Løve, bøffel, elefant, leopard og neshorn. 10% av verdens gjenværende spissneshorn lever i nasjonalparken. Dyrearter som er tallrike her inkluderer flodhest, sjiraff, sebra, vortesvin, kudu, impala og bavian.

Over 500 fuglearter er registrert i nasjonalparken.

Turisme[rediger | rediger kilde]

Parkens tyngdepunkt når det gjelder turisme er området rundt Victoriafallene, og her er det godt tilrettelagt for turister med turstier og utsiktspunkt til fossen. Andre fasiliteter som hoteller, restauranter og bungalow-utleie finnes i nærheten. Nasjonalparken kan nås med bil på den asfalterte hovedveien A8 fra Bulawayo, og Victoria Falls har jernbaneforbindelse.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]