Bulawayo

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Bulawayo

Flagg

Våpen

Kart over Bulawayo

LandZimbabwes flagg Zimbabwe
StatusProvins og by
Grunnlagt1840
Adm. senterBulawayo
Retningsnummer9
Areal479 km²
Befolkning653 337 (2012[1])
Bef.tetthet1 363,96 innb./km²
Høyde o.h.1 358 meter
Nettsidewww.citybyo.co.zw
Kart
Bulawayo
20°10′00″S 28°34′00″Ø

Bulawayo er den nest største byen i Zimbabwe etter hovedstaden Harare med en befolkning på 653 337 innbyggere per 2012. Den ligger i Matabeleland, 439 km sørvest for Harare. Bulawayo fikk bystatus i 1943, og har i likhet med Harare statusen city, hvilket gir tilsvarende status som en provins.

Navnet «Bulawayo» kommer fra ndebele–ordet Kwabulawayo som betyr «stedet for de forfulgte» eller «slakterstedet». Byen er også kjent som kongenes by, skyene eller den blå. Byen ligger på stedet til kraalen til Lobengula, ndebelenes konge, som først grunnla Bulawayo som en bosetning i 1871, rundt 15 km sørøst for dagens bykjerne. I 1881 flyttet kongen bosetningen lenger nord til et område som omtrent korresponderer med Bulawayos moderne nordlige drabantområder. Under matabele–krigen i 1893 fikk fremrykningen til de britiske styrkene kongen til å brenne sin hovedstad og flykte nordover. Styrkene okkuperte byen som ble erklært å være under styret til British South Africa Company den 4. november 1894.

Under matabeleopprøret i 1896 ble Bulawayo beleiret av ndebele-styrker i flere måneder, og et laager ble etablert for å forsvare byen.

Bulawayo har historisk sett vært handelssenteret i Zimbabwe og er hjemmet til den nasjonale jernbanen i Zimbabwe på grunn av dens strategiske posisjon mellom Botswana, Sør-Afrika og Zambia. Dette oppmuntret byens utvikling som et betydelig industrielt senter. Byen inneholder fremdeles mye av det som er igjen av Zimbabwes tungindustri og matforedling. Den er også den nærmeste store byen til Hwange nasjonalpark og Victoriafallene. I tillegg ligger Matobo nasjonalpark i nærheten.

Uavhengighetskampen i Zimbabwe startet i Bulawayo og i dag er den også hjembyen for den sterkeste opposisjonen til Mugabe-administrasjonen. Byen er multikulturell med innbyggere som snakker minst tre språk. Det er også hjembyen til to store fotballag som er av to etniske grupper, Highlanders og Zimbabwe Saints. I tillegg ligger Queens Sports Club og Bulawayo Athletic Club her, to av tre baner i Zimbabwe hvor testkamper i cricket har blitt spilt.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Bridger, P., House, M., and others, 1973. Encyclopaedia Rhodesia, College Press, Salisbury, Rhodesia.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]