Nyanga nasjonalpark

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Nyanga nasjonalpark
Mount Nyangani på 2 593 moh er Zimbabwes høyeste fjell
LandZimbabwe
OmrådeManicaland
Nærmeste bosetningMutare
Areal470 km²
Opprettet1950
Kart
Nyanga nasjonalpark
18°23′S 32°43′Ø

Nyanga nasjonalpark ligger øst i Zimbabwe i provinsen Manicaland, og hovedkvarteret ligger ved Rhodes Dam inne i nasjonalparken. Pr. 2017 dekker parken et areal på 470 km2, og er en av Zimbabwes mest besøkte nasjonalparker. Nyanga nasjonalpark er i likhet med Zimbabwes andre nasjonalparker underlagt myndighetenes kontroll gjennom Zimbabwe Parks and Wildlife Management Authority (ZimParks).

Historie[rediger | rediger kilde]

I 1896 besøkte Cecil Rhodes Inyanga Mountains - den nordligste delen av fjellkjeden Eastern Highlands øst i landet. Han ble betatt av landskapet, og ga sin agent instruksjoner om å kjøpe 100 000 acres (404 km2) land der med beskjeden: «Kjære McDonald. Inyanga er mye vakrere enn du beskrev. Før det forsvinner, vær snar å kjøp opp 100 000 acres, og sørg for at Pungwe Falls er inkludert». Rhodes bygde seg et landsted i fjellene - et landsted som i dag er Rhodes Nyanga Hotel. Cecil Rhodes hadde testamentert eiendommen sin i Nyanga til nasjonen, og området fikk i 1950 status som nasjonalpark med navnet Rhodes Inyanga nasjonalpark. Etter at Zimbabwe ble uavhengig, ble navnet endret til Nyanga nasjonalpark. På slutten av 1990-tallet ble landområder øst og nord oppkjøpt og innlemmet i nasjonalparken. Den tidligere nasjonalparken Mutarazi Falls som grenset til Nyanga nasjonalpark i sør, ble etterhvert også innlemmet i Nyanga nasjonalpark.

Landskap[rediger | rediger kilde]

Nyanga nasjonalpark ligger i Zimbabwes østre fjellkjede, og domineres av landets høyeste fjell Mount Nyangani på 2 593 moh. Hele parken består av kupert høyfjellsterreng på 1 800 moh og høyere. Mange bekker og småelver har sitt utspring i fjellene, og parken har mange fossefall. Mutarazi er Zimbabwes høyeste - og Afrikas nest høyeste foss med sitt 762 meter høye fall.[1] Andre fosser er Pungwe Falls og Nyangombe Falls. Åsryggene og dalførene er skogkledde mens de høyestliggende fjellområdene er gresskledd. I parken finnes det også flere plantefelt med furu som blir brukt i skogsdrift.

Klima[rediger | rediger kilde]

Området Nyanga nasjonalpark ligger i har en del orografisk regn som blir skapt når varm fuktig luft presses opp av fjellkjeden og blir avkjølt. Dette gir et fuktigere såvel som kjøligere klima som skiller seg fra det omkringliggende lavlandets. Sommertemperaturene er omkring 26 grader, mens det om vinteren kan komme ned i -3 grader. Somrene i fjellet er fuktigere enn i lavlandet.

Dyreliv[rediger | rediger kilde]

Den eiendommelige sekretærfuglen finnes på de gresskledde slettene i nasjonalparken (bildet er tatt i en engelsk dyrehage)

Nyanga nasjonalpark har ikke så rikt dyreliv som nasjonalparkene i lavlandet, men er til gjengjeld leveområde for flere stedegne og/eller truede amfibiearter. Froskene Amietia inyangae og Probreviceps rhodesianus finnes bare her, og er kun observert over 1 500 meters høyde. De er klassifisert som truet av IUCN.[2][3] Padden Vandijkophrynus inyangae er funnet mellom 2 400 og 2 560 moh, og er klassifisert som sårbar.[4]

Av pattedyr som finnes i parken er gnu, kudu, klippespringer, bøffel, blå duikerantilope, sebra, impala, sabelantilope, eland, ellipsevannbukk og diademmarekatt (Cercopithecus mitis). Rovdyr som kan sees her er leopard, hyene og afrikansk fingeroter, samt en og annen omstreifende løve.

Det er pr. 2011 registrert 246 fuglearter[5] i parken. Variasjonene i terrenget og vegetasjonen gjør at de forskjellige leveområdene tiltrekker ulike fuglearter. I skogene finnes chirindaapalis og sotprinia som er stedegne for fjellkjeden som Nyanga nasjonalpark er en del av. Andre skogsfugler som finnes her er bantutrost, stjerneskvett, halvmåneskvett, mønjetrosteskvett, stripekinnbylbyl og hvittippmonark. Fjellområdene er viktig for svalefalk og blåsvale - sistnevnte hekker i fjellene om sommeren. Begge er klassifisert som sårbare arter av IUCN.[6][7] I de tette småskogene lever brilleastrild, mens de åpnere krattskogene huser gulbukastrild og grønnturako. Oransjevingeastrild og krattastrild finnes i de åpnere landskapene i de vestlige delene av parken hvor også vortetraner hekker. I miomboskogene lever blant annet hvitvingeskjeggfugl, miombomeis, svarthodemeis, hvitbrystlarveeter, miombosolfugl, bredhaleenke og svartkinnirisk. I akasiene kan askemeis sees. I områdene i nærheten av klippeveggene er det mulig å observere klippeørn, vandrefalk, bergseiler, negerseiler, granittseiler, lerkefalk og augurvåk for å nevne noen. På de åpne gresslettene finnes sekretærfugl, steppehauk, skjeggsanger og stripedunrikse.[A]

I de vassdragene som er vannførende hele året setter myndighetene ut ørret. Regnbueørret er den vanligste, men også vanlig ørret og bekkerøye settes ut.

Nyangas forholdsvis kjølige klima gjør at parken er fri for smittebærere av parasittsykdommene malaria og bilharzia.

Turisme[rediger | rediger kilde]

Nyanga nasjonalpark ligger 268 kilometer fra hovedstaden Harare, og er forholdsvis lett tilgjengelig via asfalterte veier. Rhodes Nyanga Hotel er det eneste hotellet inne i parken. Det finnes imidlertid 3 leirplasser med hytter som kan benyttes av besøkende. Flere campingplasser er også tilgjengelige. Nasjonalparken er tilrettelagt for rideturer, båtturer, fotturer og fisking - særlig den midtre og vestligste delen. Flere ruiner fra steinalderen og jernalderen finnes i parken. Nyangwe fort og Chawomera fort er steinmurer bygd på høydedrag for omkring 400 - 500 år siden.

Bildegalleri[rediger | rediger kilde]

Fotnoter[rediger | rediger kilde]

Type nummerering
  1. ^ Norske artsnavn på fuglene er i henhold til listen Norske navn på verdens fugler utarbeidet av Norsk Ornitologisk Forening / Norsk navnekomité for fugl

Referanser[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]