Zambezi nasjonalpark

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Zambezi nasjonalpark
Zambezi nasjonalpark
Zambezi nasjonalpark like over Victoriafallene
LandZimbabwe Zimbabwe
OmrådeMatabeleland North
Nærmeste byVictoria Falls
Areal560 km²
Høyde over havet1 044 meter
Opprettet1979

Zambezi nasjonalpark
17°55′35″S 25°38′4″E

Zambesi nasjonalpark ligger nordvest i Zimbabwe og grenser til Zambia i nord. Parkens nordgrense utgjøres av elven Zambezi - som også er grenseelv mot Zambia. Parkens totale areal er 560 km2. Zambezi nasjonalpark er sammen med Victoria Falls nasjonalpark like i nærheten inkludert i det internasjonale verneområdet Kavango-Zambezi Transfrontier Conservation Area (KAZA) som er et samarbeid mellom nabolandene Angola, Botswana, Namibia, Zambia og Zimbabwe.[1] Zambezi nasjonalpark ble utskilt fra Victoria Falls nasjonalpark i 1979 slik at byen Victoria Falls skulle få fri tilgang til elven Zambezi.

Landskap[rediger | rediger kilde]

Terrenget er noenlunde flatt og ligger på litt over 900 til 1000 moh. Parken består for en stor del av savanne med mopane-trær. Nordgrensen av parken utgjøres av omkring 40 kilometer elvebredde langs Zambezi. Her er det fuktigere med buskas og treslag som makalani-palme (hyphaene ventricosa), villdaddel-palme (phoenix reclinata), morbærfiken og leverpølsetre.

Klima[rediger | rediger kilde]

I sommermånedene fra november til mars er det varmt og fuktig. Vintermånedene er kjølige og tørre, og det kan bli kaldt om nettene.

Dyreliv[rediger | rediger kilde]

Toppturako er en stedegen art i Zambezi nasjonalpark (bildet er tatt i en dyrehage).

Parken er kjent for sine flokker med sabelantiloper, elefanter, sjiraffer, sebraer og bøfler. Kattedyrene løve, gepard og leopard kan også en gang i blant sees.

I elven er det registrert 75 forskjellige fiskearter.

Over 400 fuglearter er registrert i nasjonalparken. Blant de mer sjeldne artene er: Afrikasaksenebb, flekksvømmerikse, smekkepalmeskvett, slagfalk, langtåvipe, storflodugle og steinbrakksvale. Toppturako er en stedegen fugleart som holder til her.[A]

Smittebærere av parasittsykdommene malaria og bilharzia finnes i området.[2]

Turisme[rediger | rediger kilde]

Parken kan lett nås med bil via den asfalterte hovedveien A8 fra Bulawayo. Byen Victoria Falls som ligger imellom Zambezi nasjonalpark og Victoria Falls nasjonalpark, har jernbanestasjon og ligger noen kilometer unna hovedinngangen til parken. Zambezi nasjonalpark er tilrettelagt for besøkende med både leirplasser og permanente overnattingssteder inne i parken. Veiene i parken er både asfalterte og med grus, og det er ikke påkrevd med firehjulstrekker for å ta seg frem. Tilbud til besøkende er blant annet organiserte safarier, kanoturer og fisking i Zambezi.

Fotnoter[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Norske artsnavn på fuglene er i henhold til listen Norske navn på verdens fugler utarbeidet av Norsk Ornitologisk Forening / Norsk navnekomité for fugl

Referanser[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]