Gonarezhou nasjonalpark

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gonarezhou nasjonalpark
Chilojo Cliffs
LandZimbabwe
Ligger iMasvingo
OmrådeMasvingo
Nærmeste bosetningChiredzi
Areal5 053 km²
Opprettet1975
Kart
Gonarezhou nasjonalpark
21°39′58″S 31°39′58″Ø

Gonarezhou nasjonalpark ble opprettet i 1975, og er Zimbabwes nest største nasjonalpark. Den ligger i landets sørøstre hjørne på grensen til Mosambik i provinsen Masvingo. Navnet betyr Sted med mange elefanter. Parken inngår i det internasjonale verneområdet Great Limpopo Transfrontier Park som inkluderer Kruger nasjonalpark i Sør-Afrika og Limpopo nasjonalpark i Mosambik. Gonarezhou nasjonalpark er i likhet med Zimbabwes andre nasjonalparker underlagt myndighetene gjennom Zimbabwe Parks and Wildlife Management Authority (ZimParks).

Landskap[rediger | rediger kilde]

Gonarezhou nasjonalpark består for en stor del av skogkledde savanner. Tre elver renner gjennom nasjonalparken: Save, Runde og Mwenezi. Mindre elver og bekker er ikke vannførende i tørketiden, men danner pøler og dammer som er leveområder for fugler og fisker. De 180 meter høye røde sandsteinklippene Chilojo Cliffs er parkens mest fremtredende geologiske formasjoner. Klippene har blitt formet av erosjon gjennom tusener av år, og ligger ved et dalføre skapt av elven Runde.

Klima[rediger | rediger kilde]

Gonarezhou nasjonalpark har tropisk klima med milde, tørre vintre og varme, våte somrer. Temperaturen om sommeren kan komme over 40 grader celsius. Regntiden er normalt fra november til april. Parken er åpen for besøkende hele året, men enkelte områder har begrenset tilgang i regntiden.

Dyreliv[rediger | rediger kilde]

I Gonarezhou nasjonalpark lever rundt 150 pattedyrarter, deriblant bestander av flere store pattedyr som elefanter, bøfler, sjiraffer, sebraer og flere antilope-arter. Av rovdyr finnes løver, leoparder, afrikanske villhunder og geparder (inkludert den sjeldne genetiske varianten kongegepard). Av fugler kan flere hundre forskjellige arter finnes i parken. I elvene og dammene finnes blant annet ferskvanns-kutlinger, oksehai og turkis killifisk, samt nilkrokodiller.

Smittebærere av parasittsykdommene bilharzia og malaria finnes i nasjonalparken.

Turisme[rediger | rediger kilde]

I 2007 inngikk Zimbabwes myndigheter en samarbeidsavtale med den Tyskland-baserte organisasjonen Zoologische Gesellschaft Frankfurt (ZGF). Avtalen gjaldt opprinnelig i ti år, men ble oppdatert for nye ti år i 2010. ZGF skal bidra med både økonomisk støtte og hjelp til å utarbeide planer for utvikling og forvaltning av Gonarezhou nasjonalpark. Målet er at nasjonalparken etterhvert skal bli selvfinansierende gjennom samarbeid med lokalsamfunnene og ved å satse på turisme. Et av hovedmålene var å gjeninnføre neshorn i parken, men ressursmangel gjorde at de første forsøkene mislyktes. I mars 2017 opprettet Zimbabwe i samarbeid med ZGF fondet Gonarezhou Conservation Trust (GCT). Fondet er registrert i Zimbabwe, og har forhåpninger om å gjeninnføre neshorn i parken i løpet av 2019.[1]

Bilder[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]