Liste over nasjonalparker i Zimbabwe

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Elven Zambezi i Mana Pools nasjonalpark
En elefant tar seg et gjørmebad i Hwange nasjonalpark
Løve i Hwange nasjonalpark
Neshorn med halvvoksen kalv i Matobo nasjonalpark

Liste over nasjonalparker i Zimbabwe er en oversikt over nasjonalparker (national park) og viltreservater (wildlife sanctuary / reserve) i Zimbabwe. Nasjonalparkene og viltreservatene administreres av det statlige Zimbabwe Parks and Wildlife Management Authority (ZimParks) som arbeider med hjemmel i parlamentsvedtaket Parks and Wildlife Act of 1975.

Historie[rediger | rediger kilde]

Det første viltreservatet innenfor dagens Zimbabwes grenser ble opprettet i 1928. Det het på den tiden Wankie Game Reserve, og ble oppgradert til nasjonalpark i 1930. I dag heter parken Hwange nasjonalpark. I 1975 ble den statlige etaten med ansvar for landets nasjonalparker og dyrereservater opprettet. Siden landets selvstendighet i 1980 har etaten hatt navnet Zimbabwe Parks and Wildlife Management Authority. Zimbabwes nasjonalparker og viltreservater er også påvirket av den generelt vanskelige økonomiske situasjonen i landet, men har inngått samarbeidsavtaler med internasjonale aktører og organisasjoner som bidrar med ekspertise og økonomisk støtte.

Grenseoverskridende verneområder[rediger | rediger kilde]

I samarbeid med nabolandene har Zimbabwe opprettet internasjonale verneområder: Great Limpopo Transfrontier Park (sammen med Mosambik og Sør-Afrika) og Kavango-Zambezi Transfrontier Conservation Area (KAZA) (sammen med Angola, Botswana, Namibia og Zambia. I provinsen Manicaland i den sørøstlige delen mot grensen til Mosambik, har Zimbabwe og Mosambik undertegnet en intensjonsavtale (MoU - omforent memorandum) om å opprette et verneområde kalt Chimanimani Transfrontier Conservation Area. Det planlagte verneområdet omfatter Chimanimani nasjonalpark på zimbabwisk side og Chimanimani National Reserve på mosambikisk side.[1]

For nasjonalparker angir årstallene i kolonnen «Opprettet» året da status som nasjonalpark ble gitt.

Nasjonalparker
Kart Nr. Navn Areal (km2) Opprettet
Beliggenhet (provins) Nærmeste by Annet
Zimbabwe national parks map.jpg
1 Zambezi 560 1979 Matabeleland North
2 Victoria Falls 23 1952 Matabeleland North Victoria Falls Zimbabwes minste nasjonalpark
3 Kazuma Pan 313 1975 Matabeleland North
4 Hwange 14 651 1949 Matabeleland North Hwange Pr. 2017 Zimbabwes største nasjonalpark [2]
5 Chizarira 1 910 1975 Matabeleland North Bulawayo
6 Matusadona 1 407 1975 Mashonaland West Kariba
7 Mana Pools 2 196 1975 Mashonaland West
8 Matobo 424 1926 Matabeleland South Bulawayo Zimbabwes eldste nasjonalpark
9 Nyanga 330 1950 Manicaland
10 Chimanimani 171 1950 Manicaland Mutare
11 Gonarezhou 5 053 1975 Masvingo Chiredzi
Viltreservater og viltfredningsområder
Navn Areal (km2) Opprettet
Beliggenhet (Provins) Nærmeste by Annet
Eland viltreservat Manicaland Mutare Ligger inne i Chimanimani nasjonalpark
Mushandike viltreservat 1 290 1975
Tshabalala viltreservat 11

Referanser[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

(en) National parks of Zimbabwe – kategori av bilder, video eller lyd på Commons