Chizarira nasjonalpark

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Chizarira nasjonalpark
LandZimbabwe Zimbabwe
OmrådeMatabeleland North
Nærmeste byKadoma
Grunnlagt1975
Areal1 910 km²
Opprettet1975

Chizarira nasjonalpark
17°45′00″S 28°10′00″Ø

Chizarira nasjonalpark nordvest i Zimbabwe er landets tredje største nasjonalpark med sine 1 910 km2 Den ligger i distriktet Binga i provinsen Matabeleland North ikke langt fra Karibasjøen og grensen til Zambia. Chizarira ble opprettet som et viltfredningsområde i 1958 og fikk status som nasjonalpark i 1975. Parken er en del av det internasjonale verneområdet Kavango Zambezi Transfrontier Conservation Area (KAZA) - et samarbeid mellom Zimbabwe og nabolandene Angola, Botswana, Namibia og Zambia.[1] Hovedkvarteret ligger i Manzituba inne i parken.

Landskap[rediger | rediger kilde]

Nordgrensen til nasjonalparken utgjøres av en 400 - 500 meter høy klippevegg fra Zambezi-sletten og opp på platået parken ligger på. Terrenget er bølgende og blir lavere mot sør. Noen steder har elver og bekker gravd ut juv og kløfter. Parken ligger på omtrent 1 000 moh med fjellet Tundazi på 1 434 moh som høyeste punkt. Vegetasjonen er eviggrønne buskvekster og mindre trær.

Klima[rediger | rediger kilde]

De høyeste områdene i parken er langs klippekanten mot nord, og her er det kjøligere og våtere enn på Zambezi-sletten nedenfor. Årlig nedbørsmengde er omkring 600 mm, og regntiden er normalt fra november til april. Sommertemperaturene kan komme opp i 40 grader, mens det om vinteren kan bli kuldegrader nede i elvekløftene.

Dyreliv[rediger | rediger kilde]

Av pattedyr som finnes i parken er elefanter, løver, leoparder, geparder, hyener, afrikansk villhund, stor kudu, nyala, sabelantilope, roanantilope og ellipsevannbukk. Tidligere fantes det en levedyktig bestand av spissneshorn her, men disse er forsvunnet grunnet en kombinasjon av krypskyting og omplasseringer.

Det er registrert nærmere 400 forskjellige fuglearter i Chizarira. Klippeveggene gir gode reirplasser for mange av dem. Vandrefalk og klippeørn er blant rovfuglene som hekker her. Svalefalk er en annen av de hekkende rovfugleartene som finnes i Chizarira. Den er ikke en stedegen art, men er definert som sårbar (kategori VU) av Verdens naturvernunion (IUCN)[2]. Andre fuglearter som lever i parken er svartkronebrednebb, gulbukmonark, vestnikator, smaragdgjøk og praktpitta.[A]

Krypskyting er et problem, og har ført til nedgang i bestanden hos flere av dyreartene.

Turisme[rediger | rediger kilde]

Parken kan nås via grusveier, men den er ikke i særlig grad tilrettelagt for turister. Det finnes leirplasser for små grupper, men pr. 2017 ingen faste overnattingssteder inne i parken. I nærheten av parkens hovedkvarter i Manzituba er det en kort flystripe.

Fotnoter[rediger | rediger kilde]

Type numrering
  1. ^ Norske artsnavn på fuglene er i henhold til listen Norske navn på verdens fugler utarbeidet av Norsk Ornitologisk Forening / Norsk navnekomité for fugl

Referanser[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]