Kristtornfamilien

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Kristtornfamilien,
kristtornslekten
Edelvariant av kristtorn
Edelvariant av kristtorn
Vitenskapelig(e)
navn
:
Aquifoliaceae,
Ilex
Norsk(e) navn: kristtornfamilien, kristtornslekten
Hører til: Aquifoliales,
Asteridae,
tofrøbladete planter,
blomsterplanter
planter
Antall arter: ca. 600
Habitat: terrestrisk
Utbredelse: hele verden
Delgrupper:
Arten Ilex anomala vokser på Hawaii.
Ilex chinensis er en art so mer endemisk til Kina.

Kristtornfamilien (Aquifoliaceae) er en plantefamilie i ordenen Aquifoliales, i underkladen Euasteridae II som tilhører den meget store kurvplante-kladen (Asteridae). Den har om lag 600 arter fordelt på bare én nåværende slekt – kristtornslekten (Ilex) – og vokser på alle kontinenter. Spesielt tallrike er artene i Latin-Amerika og Kina.

Enkelte forskereregner Nemophantus som en egen slekt, men anses i økende grad som synomym med arten fjellkristtorn (Ilex mucronata). Mange av artene er mildt toksiske, og fremkaller oppkast eller diaré for mennesker.

Vanlig kristtorn vokser på Sørlandet og deler av vestlandet.

Mest kjent i Norge er trolig arten Kristtorn (Ilex aquifolium), som vokser på Sørlandet og Vestlandet. Andre arter vokser over hele verden. Det er utviklet en rekke arter som er endemiske til isolerte øysamfunn eller fjellområder. Mange av de tropiske artene er truet av utryddelse og skogsdrift.

Bladene er ofte ovale, tjukke og læraktige med vokslag som reduserer fordampingen. Kristtorn har pigget bladrand, men svært mange arter har jevn helrandet bladkant. Ofte står bladene på en relativt lang bladstilk. Noen arter har blader som er føde for insekter som Gymnoscelis rufifasciata og Bucculatrix ilecella .

Navnet kommer fra eiketreet steineik (Quercus ilex), som har liknende blader.

Bruk[rediger | rediger kilde]

I vestlige land forbindes kristtorn-artene ofte med jul. Annen bruk av vekstene omfatter treskjærerarbeider inklusive sjakk-brikker, materiale til vevstoler, og ulike prydgjenstander. I middelalderen ble bladene brukt som fôr til dyr i vintermånedene, og mange arter kan brukes i drikke og som te. Den søramerikanske yarbamaté (Ilex paraguariensis) brukes i den populære drikken mate. Arten guayusa (Ilex guayusa)) er en annen stimulerende drikke-basis med høyt innhold av koffein. Arten yaupon (Ilex vomitoria) er brekningsfremkallende og har medisinsk bruk i Sør-Amerika.

Utvalgte arter[rediger | rediger kilde]

Av de mange kristtorn-artene er nedenfor et mindre utvalg presentert:

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]